Cyklorádio: Přejezd pro cyklisty

15. červen 2016

Jak ho poznáte? Kdy můžete jet a jak? Kdy byste měli při křížení komunikace naopak slézt z kola? Jak se na něm míjet?

Mnoho cyklistů před křížením stezky s komunikací váhá, zda jet, či zda musí z kola slézt. Jen někteří dokážou rozlišit přejezd pro cyklisty od přejezdu pro chodce. Není to tak složité: Zebra je jen pro chodce, přejezd pro cyklisty může být hned vedle ní. To bývá v místech, kde komunikaci křižuje smíšená stezka tedy stezka pro pěší i cyklisty. Vedle zebry je pás, který vymezuje prostor pro cyklisty. Ohraničuje ho pruh z bílých čtverců. Vypadá to, jako kdybyste z kraje zebry odřízli pruh a trochu ho odsunuli, aby v místě řezu vzniknul prostor pro průjezd kol. Tomu se říká přejezd pro cyklisty přimknutý k přechodu pro chodce. Pokud zebra chybí úplně a na vozovce jsou vyznačeny z obou stran jen pruhy z bílých čtverců, je to samostatný přejezd pro cyklisty.

Jak je to ale s předností na přejezdu pro chodce? Většina cyklistů se domnívá, že je to podobné jako s předností na přechodu. Ale není to tak. Před vjezdem na přejezd pro cyklisty se musíte přesvědčit, zda můžete vozovku přejet, aniž byste ohrozili sebe i ostatní účastníky provozu na komunikaci. Neměli byste přitom řidiče přijíždějících vozidel donutit k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy.

Pokud potkáte na přejezdu pro cyklisty jiného kolaře v protisměru, musíte se mu vyhnout podobně jako na běžné komunikaci: pojedete vpravo a protijedoucí cyklisty budete míjet vlevo. Šíře přejezdu pro cyklisty, i toho přimknutého, to pohodlně umožňuje. Jak to dělá cykloprůvodkyně Radka Žáková si poslechněte v dalším díle Cyklorádia z Plzně.

Jak to dělá cykloprůvodkyně Radka Žáková si poslechněte v dalším díle Cyklorádia z Plzně.

Příště: 
Jak vyhledat trasu pro kolo: Najít si vhodnou cestu, když chcete do cílového místa dojet na kole, je něco jiného, než když jedete autem. Čím se liší trasa autem od té pro kolo? Máte i na kole automyšlení?

autor: Radka Žáková
Spustit audio