Děvečku, která se posmívala proroctví o Johánkovi z Pomuku, stihl ten nejkrutější trest

Sv. Jan Nepomucký je nejznámějším rodákem města Nepomuk na jižním Plzeňku. Narodil se okolo roku 1340 a byl umučen v roce 1393. Vedle nezvratných historických faktů panuje kolem jeho osoby také řada legend. Příkladem takové legendy je i příběh týkající se narození tohoto světce.

V lokalitě zvané Zelený Důl u potoka Mihovka v Nepomuku měla kdysi stávat lípa zasazená sem v době Janova narození. „Pověst začíná v době, kdy matka Johánka z Pomuku, tedy Jana z Nepomuku, nemohla léta otěhotnět a jako už poněkud starší paní se denně modlila k Panně Marii Zelenohorské za narození potomka,“ začal vyprávět místostarosta Nepomuku Pavel Motejzík.

Následně se nad domem, kde žena bydlela, což mělo dle další legendy být na místě, kde dnes stojí kostel sv. Jana Nepomuckého, začaly objevovat podivné plameny a zvláštní světlo. To už bylo znamení, že se právě narodil malý chlapec. „Jako první tuto událost viděly dvě děvečky, které ráno vyháněly dobytek na pastvu. Ta starší z nich, velice zbožná, prohlásila tuto větu: Vidím, že se zde narodil vzácný synek a že jednou bude velmi slavným a snad i svatým.

Mladší děvečka, která byla velice pochybovačná, s ní nesouhlasila a tomuto proroctví se vysmála. Proto ta starší utrhla lipový proutek. Ten zapíchla právě zde u potoku Mihovka do země a pronesla, že pokud proutek vyroste v lípu, splní se to, co prorokovala,“ pokračoval místostarosta.

Co se podle pověsti mělo přihodit mladší pochybovačné děvečce? Nejen to se dozvíte v přiložené reportáži.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.