Lípa u Mrtole: Právě tady mají dle pověsti strašit duchové padlých

9. červen 2024

V dávné minulosti mělo v místech, kde dnes stojí lípa u Mrtole, někdy též nazývaná na Barborce, na jižním Plzeňsku dojít k bitvě. Podle pověsti se tady duchové zemřelých mají dodnes zjevovat…

Lípu u Mrtole najdeme nedaleko vesnice Snopoušovy, která spadá pod obec Dolní Lukavice. Jde o starobylý strom, který toho pamatuje opravdu hodně. Jeho stáří je odhadováno na zhruba 200 let. Váže se k němu samozřejmě i několik pověstí. Jedna z nich pojednává o dávné bitvě v těchto místech.

„Na počátku 15. století žil na tvrzi v Nebílovech rytíř Strachboj. Po celém okolí se říkalo, že byl velice zlý, loupeživý a mstivý, tudíž měl i různé nepřátele. Tím největším měl být snopoušovský vladyka jménem Štrubina. Jednou se tady mezi nimi odehrála bitka, bylo to velké krveprolití,“ uvedla autorka historicky zaměřených publikací Eva Horová.

Zhruba před 100 lety tady pak měl místní lesní spatřit několik ozbrojenců, ale druhý den, když se na místo vydal znovu, už žádného z nich neviděl. Místu se poté vyhýbal a říkalo se, že tady straší.

Poslechněte si víc v přiložené reportáži.

Spustit audio