Dnes je Noc literatury. Zapojí se do ní také herci a známé osobnosti v Plzni

10. květen 2017

Dnešní noc bude Nocí literatury. Uskuteční se už po jedenácté. Číst se bude v 54 městech České republiky včetně Plzně a Karlových Varů a v dalších 28 městech světa, například v New Yorku, Sofii, Burgasu nebo Bratislavě.

Kromě Plzně a Karlových Varů se bude číst také v Chebu, Železné Rudě a ve Staňkově. Jen v Plzni si milovníci literatury přijdou na své na šesti zastávkách. Do akce se zapojí Hudební kabinet Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje, Bibliobus Knihovny města Plzně, Archiv města Plzně, Loosovy interiéry v Bendově ulici, knihovna Západočeského muzea a Petákův sál plzeňské radnice.

Své čtenářské umění předvede řada známých osobností. Na plzeňské radnici bude předčítat náměstek primátora Martin Baxa, a také fotbalista a trenér FC Viktoria Plzeň Pavel Horváth. Herec činohry Národního divadla v Praze Pavel Batěk bude číst v Západočeském muzeu, moderátor Vlasta Korec v městském archivu, šéf muzikálu Divadla J. K. Tyla Lumír Olšovský ve Vědecké knihovně, vítěz Slam poetry Anatol Svahilec v Bibliobusu a šéfredaktor ČT Art Petr Vizina v Loosově interiéru.


Kompletní a podrobné informace k celé akci najdete na stránkách nocliteratury.cz

Milovníci knih a čtení si přijdou na své

Vybrány byly texty knih současných autorů z Dánska, Švédska, Rakouska, Španělska, Izraele a Polska. Například Martin Baxa bude číst z knížky Ukulele jam od dánského autora Alena Meškoviće anebo Lumír Olšovský z knížky Piráti ledového moře od Fridy Nilsson ze Švédska.

Na všech místech se začíná v 18 hodin a ukázky se opakují vždy v půlhodinových intervalech až do půl jedenácté večer.

Součástí Noci literatury 2017 je také zajímavá soutěž. Každý, kdo navštíví alespoň pět ze šesti míst a nechá si orazítkovat mapku, kterou pak odevzdá do boxu na vrátnici ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje, obdrží dárek od partnerů akce a zároveň se dostane do slosování o deset hlavních cen.

autoři: kos , jik
Spustit audio