Do filmového pohádkového světa Vás zavede výstava na zámku v Horšovském Týně

Střevíčky princezny Jasněnky, křídla jejího létajícího ševce a také několik desítek dalších pohádkových kostýmů. To všechno na vás čeká v konírně hradu a zámku v Horšovském Týně na výstavě věnované pohádkám režiséra Zdeňka Trošky.

Hrad a zámek Horšovský Týn na Domažlicku patří mezi jednu ze čtyř nejnavštěvovanějších památek v Plzeňském kraji. Během první poloviny prázdnin ho navštívilo téměř 6 500 lidí.

O výstavu je podle zámeckého kastelána Jana Rosendorfského mezi lidmi zájem: „Hrady a zámky jsou sice pro turisty velkým lákadlem, ale expozice v nich se příliš nemění, protože bydlení posledních majitelů prostě zůstane pořád stejné. Změní se to jen, když se podaří něco zrestaurovat nebo objevit něco nového. Je ale fajn, když se návštěvníci mohou dostat k něčemu, co se každý rok změní a má nějakou turistickou atraktivitu.“

Cesta z pohádky do pohádky

Výstava s filmovou tematikou se v Horšovském Týně koná již po desáté. „Úplně první výstava byla Arabela. Potom už to jelo přes Tři oříšky pro Popelku, Z pohádky do pohádky, Cirkus Humberto, Z čerty nejsou žerty a podobně. Loni tu excelovala výstava Pohádky 50. let,“ popsal Jan Rosendorfský.

Téměř 50 kostýmů je zapůjčených z fundusu filmového studia Barrandov. Každý je opatřený jmenovkou, o kterou postavu šlo a kdo ji hrál. Kromě prohlídky kostýmů a věcí z pohádek se mohou zájemci také dozvědět zajímavosti z jejich natáčení.

„Nejoblíbenější jsou šaty princezny Jasněnky. U návštěvníků s dětmi je největší zájem o možnost vyfotit se na královském trůnu nebo si vyzkoušet pekelný kotel,“ řekla průvodkyně Marcela Zetnerová.

Výstava je přístupná každý den kromě pondělí až do poloviny září.

autoři: jnm , jik
Spustit audio