Do kostela v Kašperských Horách se vrátí zvony

Historická událost se koná v pátek v Kašperských Horách. Do zvonice tamního kostela budou jeřábem vyzvednuty 2 opravené a 3 nové zvony.

Do další fáze se posunul projekt nových zvonů pro kostel v Kašperských Horách. Díky projektu Šumavského kulturního spolku Zvony pro Šumavu se s pomocí dárců podařilo opravit dva stávající zvony a odlít tři nové. Všem zvonům na začátku srpna požehnal biskup.

Kostel přišel o zvony několikrát

Za posledních 300 let přišel kašperskohorský kostel o zvony hned několikrát. V 18. století je roztavil požár, nových pět zvonů znovu pohltil oheň. Další zvony zrekvírovali vojáci během první světové války a jen co farnost pořídila nové, přišla druhá světová válka. Po válce sem nechal místní farář přemístit dva zvonu z jiného kostela v Kašperských Horách, ale jeden z nich byl puklý a nezvonil.

Vloni o prázdninách se rozjela kampaň Zvony pro Šumavu, myšlenku prosadil Šumavský kulturní spolek, v jehož čele je historik Šumavy Vladimír Horpeniak. Ve spolupráci s Římskokatolickou církví spustili sbírku, jejímž cílem bylo opravit dva zvony a pořídit tři nové. Teď je potřeba dostat těchto pět zvonů, které včetně příslušenství váží kolem dvou a půl tuny, nahoru do kostelní věže.

Akce potrvá skoro celý den

Zvonař Petr Rudolf Manoušek musel celou akci důkladně připravit. „Ve věži je vždycky hodně práce, znamenalo to připravit kotevní místa pro ložiska, protože až nám ty zvony budou zvedat jeřábem nahoru, tak je tady nebude kde odkládat. Musíme je umístit rovnou na správné místo,“ vysvětlil.

V pátek v 11 hodin přijede před kostel velký jeřáb a bude postupně oknem podávat zvony. „Máme určité pořadí, abychom je tam mohli složit, budeme začínat těmi starými zvony, které jsou na nejvzdálenějších místech od té vstupní okenice,“ upřesnil Petr Rudolf Manoušek. „Pak budeme pokračovat těmi novými zvony, já si myslím, že dvě až tři hodiny tady bude jeřáb stát,“ dodal.

10. září se zvony poprvé rozezní

Kolem 15. hodiny by mohly být zvony ve věži, ale nebudou funkční. Bude následovat instalace zvonících strojů. „Možná tedy budeme moci některý ze zvonů rozhoupat ručně,“ plánoval zvonař. Slavnostní první zvonění je naplánováno na pátek 10. září.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio