Do minulosti vás během prohlídky mlýna v Mešně přenese sám pan otec Jindřich Pouska

11. listopad 2022

Pouskův mlýn najdeme v obci Mešno na Rokycansku. Jde o dříve plně funkční mlýn z druhé poloviny 19. století, kde dodnes celoročně přebývá vyučený mlynář a majitel objektu, tedy pan otec, Jindřich Pouska. Osobně zde po předchozí telefonické domluvě provádí návštěvníky.

„Mlýn jsem zdědil po rodičích a jsem čtvrtá generace. Původně mlýn založil Alexius Pouska, rodák z obce Mešno. Roku 1878 se oženil a v dubnu následujícího roku začal stavět tento mlýn,“ začal s vyprávěním Jindřich Pouska. Naznačil také, že mlynářský pokračovatel v rodině snad bude, ale nikoliv mužského rodu.

Návštěvníci mlýna zde uvidí opravdu mnoho zajímavých věcí, které k takovému typu stavení neodmyslitelně patří, jako například dřevěné vodní kolo: „Sice není v provozu, netočí se, ale je zde vidět, jak původně vypadalo. Má průměr 4,3 m, šířku 1 m a otočí se 8,5 x za minutu. Má výkon 8-10 koní, podle toho, kolik se pustilo vody,“ popsal původní kolo mlynář.

Válcové stolice, hranolové vysévače, kancelář mlynáře a mnoho dalšího doplňuje třeba i řada sklenic s různými obilovinami a luštěninami: „Lidé z vesnice to znají, ale pro městské je tam cedulka, co to je,“ dodal vtipně Jindřich Pouska.

Těsně pod střechou pak návštěvníci uvidí dokonce památku na vůbec poslední mletí v Pouskově mlýně, a to list z 31. prosince 1958.

Spustit audio