Do Plzně dorazil Cyklo-běh za Českou republiku bez drog

22. červen 2011

Do Plzně zavítali účastníci Cyklo-běhu za Českou republiku bez drog. Jedná se už o 9. ročník a svou intenzitou a rozsahem je to jedna z největších pravidelných protidrogových kampaní spojená se sportem. Tým v počtu 5 až 10 jezdců v průběhu 12 dní urazí trasu dlouhou 1200 kilometrů a navštíví přitom 36 měst Čech a Moravy. Diskutují s představiteli samosprávy o drogové problematice a možném řešení. Po celou dobu probíhá v ulicích daného města informační protidrogová kampaň a přednášky pro děti a mládež.

Účastníky 9. ročníku cyklo-běhu za Českou republiku bez drog přivítal před plzeňskou radnicí radní pro bezpečnost Robert Houdek společně s kapitánem FC Viktoria Pavlem Horváthem. Jedním z těch, kdo se kampaně aktivně účastní je také plzeňský reprezentant ve skoku o tyči Lukáš Bechyně. Už třetím rokem objíždí s dalšími sportovci města v celé republice a sám také přednáší o drogové problematice ve školách.

Cílem akce je upozornit na problematiku drog, především ve spojení s mládeží a dětmi, a pomoci posílit aktivity na poli primární prevence, kde dlouhodobě panuje nízká informovanost. Součástí závodu jsou i protidrogové informační kampaně, při kterých jsou distribuovány letáky a brožury o tom, co drogy jsou a co způsobují. Občané se také mohou ptát odborníků na otázky o návykových látkách.

V Plzni se pod Prohlášení o postoji k řešení problematiky drog, které účastníci měli s sebou, svým podpisem připojil nejen radní Robert Houdek a zástupce velitele plzeňské městské policie, ale také právě fotbalista Pavel Horváth.

Pod prohlášení o postoji k řešení problematiky drog se podepsal také kapitán FC Viktoria Pavel Horváth

Podle Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky žije ale v České republice 60 tisíc denních uživatelů marihuany, z nichž je 30 tisíc závislých. Z posledního průzkumu Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD) kouřilo marihuanu 45,1 procenta dětí ve věkové kategorii 15-16 let. Toto procento řadí Českou republiku na smutné první místo ze všech evropských zemí.

autor: mkl
Spustit audio