Do podzimního okrasného truhlíku patří šípky, trnkové větvičky i okrasné dýně

Při výběru nádoby a rostlin pro podzimní truhlík se řiďte především tím, kam chcete dekoraci umístit, jestli bude krytá nebo na dešti. Barevnost a přízdoby jsou věcí vašeho osobního vkusu, podzimními teplými tóny nic nezkazíte.

Různé druhy rostlin v truhlíku potřebují různý substrát. „Vřesu přidejte rašelinu, drátovec ji také snese, ale chryzantéma vyžaduje propustnou půdu,“ radí květinářka Markéta Šindelářová. Podzimní počasí je obvykle vlhčí, takže s rozdílnou náročností rostlin na zálivku si starosti dělat nemusíte, zásadní je nepřemokřit je.

Jakubská bylina neboli starček přímětník je léčivkou, která běžně roste na lesních pasekách. Podle bylinkářky a farmářky Štěpánky Janoutové, skupinku do dáli žlutě zářících rostlin určitě nepřehlédnete. Pozor na záměnu s jinou léčivkou, celíkem zlatobýlem. Na rozdíl od něj starček přímětník se smí užívat jenom zevně. Při jakých potížích?

Zatímco většina z nás má říjen spojený s postupným ukládáním přírody k zimnímu odpočinku, autorka květinových kuchařek Jana Vlková ho považuje za měsíc druhé mízy rostlin. Které bylinky teď raší a my je můžeme využít v kuchyni?

Zveme např. na Výstavu hub 9. a 10. 10. v Plzni, na Prodejní výstavu králíků, holubů a drůbeže 14. 10. v Bezdružicích, na Zavírání přírodních zahrad 14. 10. a na 5. Festival panenek a retro hraček 14. a 15. 10. v Plzni.

Mykologové letos zaznamenali poměrně častý výskyt dvou tmavých ryzců, které rostou v podhorských a horských mechatých lesích. Jde o ryzec černohlávek a ryzec datlí. Jak tyto jedlé houby vypadají, popisuje Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň.

Proč po 5 letech od zasazení neplodí kaštanovník jedlý? Možné důvody objasňuje zahrádkářský instruktor Josef Vačkář.

Spustit audio