Dobřanští zahájili projekt pro nezaměstnané a maminky s malými dětmi

Projekt zaměřený na dlouhodobě nezaměstnané lidi a na matky na mateřské dovolené a po ní, byl zahájen v Dobřanech, šestitisícovém městečku nedaleko Plzně. Centrum volného času a vzdělávání, které vzniklo za podpory EU a Plzeňského kraje, nabízí lidem bezplatné kurzy zaměřené na jazyky, práci na počítačích a další dovednosti, jako je například správné psaní životopisu či komunikační dovednosti.

Dobřany patří v kraji mezi místa s mladou populací. Mnoho mladých rodin se tu v posledních letech usídlilo, mimo jiné, i díky investicím radnice do bytové výstavby. Matky na mateřské dovolené a těsně po ní patří přitom často při hledání práce mezi skupiny ohrožené takzvaným sociálním vyloučením, tedy mezi lidi, kteří si obtížněji hledají práci. V projektu si mohou nyní svoje znalosti prohloubit, a pro zaměstnavatele se tak stát atraktivnější.

žena pracující s počítačem

Dobřanský projekt myslí i na to, aby se mohly ženy věnovat vzdělávání a po dobu kurzu se nemusely starat o své děti. Pro ně je připravena speciální družina, kde je zajištěno hlídání dětí. Zatímco si matky opakují anglická slovíčka nebo se učí na počítači, jejich děti si hrají pod dohledem vychovatelek pár metrů od učebny. Kurzy se konají v budově prvního stupně nedávno opravené základní školy v centru města.

hrající si dítě

Projekt zahrnuje také bezplatnou občanskou poradnu, kam se mohou jednou týdně obracet o pomoc lidé v tíživé životní situaci. Podle starosty Dobřan Marka Sýkory, do projektu za 1,5 milionu korun už se zapojilo několik desítek matek s dětmi. O kurzy je velký zájem a jsou už dopředu zadané, na sto procent je využita i občanská poradna.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio