Dobřany chtějí pomoci svým živnostníkům speciálním katalogem

Město Dobřany na jižním Plzeňsku připravuje katalog místních podnikatelů. Nabídne ho firmám, které tam získají větší zakázky a mohly by dobřanské živnostníky alespoň částečně využít. Město doufá, že tak v době koronavirové krize pomůže více než jen odpuštěním nájmů nebo posunutím splátek.

Dobřanská firma, která vyrábí ocelové konstrukce, bude také v katalogu uvedena. „Prozatím jede výroba na 100 procent, ale to neznamená, že za měsíc to nebude jinak,“ řekl majitel firmy Martin Zehle. „Nedávno konkurenční firma dělala ocelovou konstrukci přímo u nás ve městě. Člověka mrzí, že když je to zrovna u něj ve městě, že to nedělala jeho firma,“ posteskl si.

O katalog živnostníků má zájem i Jan Bártík, jeho firma dělá elektroinstalace. Všech šest zaměstnanců bylo kvůli koronaviru několik dnů doma. Hlavně první dny byly složité, jelikož nikdo netušil, co bude dál. „Lidi se prostě báli si nás pustit domů. Omezilo se to jen na nutné opravy a všechny ostatní se posunuly v kalendáři na dobu neurčitou,“ vysvětlil Bártík. To nejsložitější přichází podle něj právě teď. Neustále zvedá telefon a snaží se lidem nějak vyhovět.

O zařazení do katalogu živnostníků projevil Jan Bártík zájem jako jeden z prvních. To, aby velké firmy využívaly místní živnostníky, podle něj má smysl. „Je to jak v záručních, tak v pozáručních opravách. Třeba firma z Moravy nebo i ze Středočeského kraje vám namontuje zářivku a ona vám za rok odejde. Záruční oprava je pak na dlouho. Musíte někam zavolat a čekat až firma zdaleka přijede.“

Katalog živnostníků bude v elektronické i tištěné podobě. Získat ho mají firmy, které v Dobřanech vysoutěží svoji první zakázku. „Já si to představuji tak na 16 stran. Bude zde napsáno, kde se lidé nají, kde se dá přespat, kde se koupí stavebniny, kdo dělá instalatérské práce a podobně,“ popsal starosta města Martina Sobotka. Město teď čeká na reakci živnostníků, které vyzvalo v místních novinách. Katalog má být hotový do konce letních prázdnin.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio