Dodnes nerozšifrovaná postava zdobí fresku v oranžerii manětínského zámku

24. březen 2022
Poklady minulosti

Oranžerie je uzavřená, většinou zámecká stavba, která slouží k přezimování rozličných rostlin, které by nevydržely v chladném počasí. V minulosti si tak panstvo na některých zámcích, které oranžerii měly zbudovanou, mohlo užívat i v zimě nejrůznějších plodů, zejména citrusů.

První zmínky o oranžerii v Manětíně pocházejí již z roku 1706. Přibližně o 30 let později zde pravděpodobně přibyly také fresky, které jsou tady v současné době postupně odkrývány. Z původní oranžerie se dochovalo jen několik stěn, od roku 2020 tady však došlo k velkým stavebním úpravám, které oranžerii proměnily opět na krásné a příjemné místo nejen pro pěstování cizokrajných rostlin, ale také pro pořádání kulturních akcí tak, jak tomu zřejmě bylo i v minulosti.

Za zvuků cukrování

Mezi původními freskami, které jsou dnes částečně odkryty, lze obdivovat také živé hrdličky, které si s návštěvníky rády zacukrují. „Jsem rád i za tato torza fresek, protože nám dokládají, že jako jediná z mála v České republice, jelikož těch oranžerií tady moc není, byla celá vymalována. Klec pro hrdličky je součástí záklenku hlavního iluzivního vchodu. Postavy na freskách měly za úkol opticky prodloužit oranžerii do dálky,“ uvedl kastelán zámku Manětín Karel Mašek, který pokračoval popisem fresek:

„Je možné vidět dámskou klečící postavu, která v rukou drží mísu s ovocem. Figura nad ní zatím ještě není rozšifrována, to nás čeká ještě v budoucnu. Nahoře jsou pak andílci nebo jejich části.“

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio