Domácí broskvová a čokoládová zmrzlina. Dejte si jednu míchanou!
Jde o variantu starého receptu, příprava je snadná. Nepotřebujeme k tomu žádné zmrzlinové stroje, stačí jen chvilka v kuchyni. Uděláte dobrou a kvalitní zmrzlinu, která si nezadá s těmi nejdražšími na trhu, byť nás nepřijde ani na polovinu její ceny.
- 4 žloutky
- 200 ml mléka
- 100 g krystalového cukru
- 500 ml šlehačky
- 120 g kvalitní čokolády + 1 lžička másla
- 500 g vyzrálých měkkých broskví
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce cukru
Mléko svaříme s cukrem a necháme téměř vychladnout. Pak postupně do svařeného mléka vešleháme žloutky a na mírném ohni za stálého míchání zahříváme, až směs zhoustne a získá hustotu vařeného pudingu. Za občasného prošlehávání necháme úplně vychladnout.
Mezi tím oloupané a vypeckované broskve nakrájíme na kousky. Na pánvi rozpustíme 1 lžíci másla, přidáme cukr a nakrájené broskve, které necháme změknout. Cukr v másle mírně zkaramelizuje a s broskvemi je to skvělá a lahodná kombinace. Necháme vystydnout.
1 lžičku másla rozehřejeme společně s čokoládou ve vodní lázni a opět necháme vystydnout.
Jakmile je uvařená základní směs studená, lehce do ní vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku. Pak ji rozdělíme na dva stejné díly. Do jednoho vmícháme studené podušené broskve, do druhé studenou rozehřátou čokoládu. Obě směsi odděleně dobře promícháme a střídavě je vlijeme do misky nebo do tvořítek a necháme v mrazničce zmrznout.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.