Dort Harlekýn. Dvě různé šlehačky, oříšky a čokoláda. Dezert jedna báseň

Recept na první pohled vypadá složitě, ale to je jen zdání. Nejsložitější je příprava kakaové šlehačky. Vlastně není vůbec náročná, jen počítejme s tím, že ji musíme začít připravovat den předem. Komu by se však nechtělo vařit tuto šlehačku, může ji koupit v kelímku jako šlehačku pařížskou.

Ingredience
  • Na kakaový dortový korpus: 6 vajec
  • 100 g krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 140 g polohrubé mouky
  • 30 g kakaa
  • 25 g másla
  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
  • Na ozdobení: 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička moučkového cukru
  • Na kakaovou šlehačku: 300 ml smetany ke šlehání
  • 25 g kakaa
  • 2 lžičky cukru
  • čokoláda, oříšky

Žloutky s polovinou cukru, vanilkovým cukrem a kakaem utřeme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme do něj zbylý cukr a po částech ho promícháme se žloutkovou směsí. Lehce vmícháme mouku a nakonec vlahé máslo. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170°C cca 40 minut. Upečený korpus necháme dokonale vychladnout, a pak ho vodorovně dvakrát prokrojíme.

Na spodní díl rozetřeme 2/3 kakaové šlehačky, přiklopíme druhým dílem korpusu, na který rozetřeme o něco menší polovinu světlé šlehačky. Přiklopíme horním dílem a celý povrch dortu potřeme bílou šlehačkou. Strany dortu obalíme v mletých oříšcích nebo ve strouhané čokoládě. Zbylé šlehačky naplníme do cukrářských sáčků s ozdobnými trubičkami a po obvodu dortu nastříkáme pusinky. Nakonec dozdobíme hoblinkami čokolády nebo čokoládovými pecičkami.

Přípravy šlehačky: Vychlazenou smetanu smícháme s cukrem a vyšleháme na pevnou šlehačku.

Příprava kakaové šlehačky: Smetanu ke šlehání nalijeme do kastrůlku, přidáme krupicový cukr, proseté kakao, dobře promícháme a přivedeme k varu. Krátce povaříme a necháme vychladnout. Po vychladnutí uložíme do lednice a necháme do druhého dne uležet. Pak kakaovou hmotu vyšleháme na pevnou šlehačku.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.