Drožďová pomazánka
podle pana Františka z Plzně.
Suroviny:
100 g droždí
2 vejce
50 g cibule
20 g tuku (máslo, olej, sádlo)
sůl
pepř
nové koření
Postup:
Na tuku osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, do ní rozdrobíme droždí a za stálého míchání necháme rozpustit.
V hrnku si zvlášť rozšleháme dvě vejce, osolíme a okořeníme. Vajíčka pak nalijeme do droždí a znovu smažíme.
V této formě už se dá pomazánka konzumovat s chlebem nebo pečivem.
Kdo ale chce, může ještě asi hodinu dopředu namočit do dvou deci mléka 40 g ovesných vloček a nabobtnalé je pak do pomazánky přimíchat.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.