Dva problémy ašského starosty

28. červenec 2011
Publicistika

Jedním z kontroverzních jevů, kterého se naše města a obce jen tak nezbaví, je provozování kasin a nočních podniků. Na jedné straně je tu zájem radnic o udržení veřejného pořádku. Obhájci hazardu a zábavních provozoven zase argumentují svobodou podnikání. Tématu se na příkladu Aše, kde připravují razantní opatření, věnuje Lubomír Stejskal.

Lidé, kteří chodí do práce časně ráno, mohou mimoděk potvrdit jeden opakující se úkaz. Nejvíce převrácených popelnic, vytrhaných poklopů od kanálů a poničených billboardů se objevuje v době, kdy noční podniky, bary a diskotéky takzvaně jedou až do svítání. Obvykle o víkendu a během svátků. To se pak můžeme v ospalém jitru nadít nejednoho nemilého překvapení. Spravedlivé řešení se najde málokdy. Obvykle to, co přiopilí návštěvníci oněch barů a diskoték poničí, technické služby z našich daní dají do pořádku. Tedy pokud vůbec.

Podobným problémem, na který si nyní brousí zuby ašská radnice, jsou herny. Že jde o problémová místa na území obce, není zapotřebí znovu a znovu dokazovat. Argumentů na tento námět bylo sneseno víc než dost. Otázkou je, co s těmito zařízeními. Vždyť přinášejí zisk nejen majitelům, ale až na výjimky nikoli obecní, ale státní pokladně. Většinu her a loterií, kromě výherních automatů, povoluje totiž ministerstvo financí, které z nich má také patřičný výnos. Proč by pak v Aši nepovolilo provozování kasina necelých devadesát metrů od školy. Takový přístup by musel trápit každého starostu. Ašského Dalibora Blažka trápí dokonce natolik, že se zabývá úvahou podat na ministerstvo žalobu. Jeho dlouhodobým cílem je vytěsnit herny na periferii města, což se neobejde bez úpravy územního plánu. Bude k tomu potřebovat podporu nejen zastupitelů, ale také obyvatel. A tady máme první problém.

Diskotéka

Někteří z místních už teď namítají, že připravovaná opatření mohou být kontraproduktivní. Tím, že problémoví jednotlivci budou místo návštěvy vzdáleného kasina bloumat po večerech ulicemi, opájet se alkoholem a slušní lidé aby se tou dobou báli vydat třeba na procházku. Takovéto protiargumenty musí radnice s občany veřejně prodiskutovat a pak zvolit menší zlo. Času na to má relativně dost. Nejprve bude nutné vyjasnit některé právní aspekty celé věci – a to je druhý problém ašského starosty. A možná ještě složitější než hledání shody s obyvateli města. Jde totiž o to, jak naložit se zmíněným rozhodnutím ministerstva financí, které povolilo v Aši provozování loterijních videoterminálů na deset let, když je pražský souhlas v rozporu s vyhláškou ašské radnice. Gordický uzel, který bude s největší pravděpodobností rozetnut až v soudní síni.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.