Dvojí poučení

3. červen 2010
Publicistika

Před týdnem touto dobou chyběly už jenom hodiny do otevření volebních místností. Občané měli ve svých rukou osudy stran i politiků. Nadcházející dva dny mohly rozhodnout, a také rozhodly, o mnohém na naší politické scéně. Také o síle občanského hlasu a smyslu účasti veřejnostr na demokratickém procesu. Téma pro Lubomíra Stejskala:

O letošních volbách do dolní komory českého parlamentu toho bylo řečeno tolik, že téměř není co dodat. Snad jen – dvojí poučení. Nejprve to první, jež vychází z méně příjemného zjištění. V Karlových Varech bylo distribuováno až příliš mnoho obálek s neúplnými sadami hlasovacích lítků. Vyskytly se případy, že v jedné rodině chyběly v každé obálce jiné lístky. Když se ku příkladu dva manželé chtěli seznámit s kandidáty, museli si vzájemně vypomoci. Jedině tak získali přehled o kandidátech všech šestnácti stran, jež usilovaly o jejich přízeň. Případný argument, že se nic tak hrozného nestalo, neboť kompletní sady lístků byly k dispozici ve volebních místnostech, musíme odmítnout. S poukazem na to, že vybírat kandidáty až za plentou není právě ideální. Zejména, začnou-li se objevovat fronty. Vytváří se tím stresové prostředí, které je sotva slučitelné s duchem svobodných voleb. Tento nedostatek by jistě nebyl důvodem k anulování a následnému opakování hlasování v těch okrscích, kde k němu došlo. Přesto je nutné o tomto problému takto veřejně hovořit. A v naději, že důvodem byl pouze šlendrián, nikoli záměr, vyzvat všechny, kdo mají rozdělování hlasovacích lístků na starosti, aby se z pochybení napříště poučili.


Kromě tohoto nepříjemného stínu nabídly volební výsledky i jedno nepřehlédnutelné pozitivum. V Karlovarském volebním kraji, který má v nové sněmovně pět zástupců, se čtyři z nich stali poslanci, aniž by byli na prvním místě kandidátky. V populární hudbě se pro takto úspěšné hvězdy ujal termín skokan roku. Na příkladu karlovarského hejtmana, sociálního demokrata Josefa Novotného, je možné nejlépe ilustrovat, že chodit k volbám a využít možností preferenčních hlasů má smysl. Nového poslance jeho strana umístila na předposlední třinácté, tedy obtížně volitelné místo, i kdyby ČSSD zvítězila výraznějším rozdílem. Občané přesto rozhodli jinak. Před jejich verdiktem se v západočeské části Poohří museli sklonit rovněž lídři kandidátek ODS, TOP 09 i Věcí veřejných. S výjimkou komunistů, kterým zůstal stávající zákonodárce Pavel Hojda, se do Poslanecké sněmovny dostaly osobnosti, jež upřednostnila veřejnost, nikoli jejich partaje.

Hlasovací lístky (ilustr. foto)


A to je druhé, zásadní poučení a klíčový argument proti názoru zhruba 37 procent voličů, že angažovat se v demokratickém procesu je zbytečné. Není to pravda. Množství nových tváří v lavicích poslanecké sněmovny je toho jasným důkazem.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio