Elektro retro muzeum v Tatiné na Plzeňsku

1. listopad 2019

V Tatiné na severu Plzeňska najdou to své všichni milovníci historie, techniky a hlavně všeho, co souvisí nebo souviselo s elektřinou. Před rokem tu totiž parta nadšenců v čele s Janem Doleželem otevřela originální elektro retro muzeum.

Přes dva tisíce exponátů v sobě zahrnuje například vypínače, transformátory, relé, ale také kuriozity jako třeba osvětlený hříbek na zašívání ponožek. Muzeum je dílem nadšenců kolem Jana Doležela, který má k elektřině celoživotní vtah.

Jeho dílem je například vitrína, ve které jsou samé popálené a pokroucené elektrosoučástky. Jak Doležel upozorňuje, jde o skutečné exponáty z kategorie domácích úprav elektrických zařízení. U vitríny s exponáty je odkaz na Svěrákovu populární píseň o elektrizaci naších zemí: „Kdo si tam nastrká hřebíky, vyhoří a začne od píky.“

S elektrizací západních Čech se začalo před 100 lety. Kolem roku 1919 nastal vzestup elektrických zařízení a spotřebičů. Z té doby mají v muzeum spoustu exponátů. Uvidíte tu, jak se jednotlivé součásti elektrické sítě postupně zmenšovaly. Od elektrických měřičů, přes různá relé, až po vypínače.

U drátů nepráskejte bičem

Součástí muzea je také model železnice. I tu pohání elektrický proud. Muzeum doplňuje také sbírka malovaných varovných plakátů z roku 1926. Texty i obrázky jsou více než názorné. V první polovině minulého století bylo ale třeba kromě obecné informace, že s elektřinou by měli pracovat jen odborníci, což ostatně platí dodnes, nutno varovat i trochu jinak, než jak jsme zvyklí dnes.

Úsměvný je například plakát, který upozorňuje na to, abychom při jízdě na koňském povozu v blízkosti elektrického vedení nepráskali bičem. Nebo že není radno rýpat se v zásuvce šroubovákem.

Elektro retro muzeum je v hlavní turistické sezóně otevřeno každou sobotu nebo po předchozí domluvě na telefonu 604 677 443. V západních Čechách jde o jedinou ucelenou expozici elektrotechniky.

autor: Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio