Energie jsou drahé, ale je možné topit úsporně

12. listopad 2023

Kolik stupňů by mělo být v obývacím pokoji, kuchyni, ložnici, koupelně nebo na chodbě? Jak větrat a jak zabránit plísním při menších teplotách, radí Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení.

Dana Malinovská z Plzně, revizní technik a kominík, upozorňuje na špatnou montáž nových komínů a možné závady. Přidává i rady, jak zabránit zbytečnému zadehtování komínů a poradí i s výběrem krbů a kamen.

Travními sekačkami možná ještě sebereme podzimní listí a zastřihneme trávník. Spolu s dalšími zahradními pomocníky (křovinořezy, vyžínači a řetězovými pilami) je pak uložíme k
zimnímu spánku. Pokud mají na pohon spalovací motory, vyjeďte z nich benzín. Jeho ekologická složka v nich může do jara napáchat velké škody. Jak se postarat o pomocníky na akumulátory, kteří přibývají, se dozvíte od Michala Zbráše, servisního technika a
prodejce zahradní techniky v Plzni na Roudné.

Víte, že povolenky ke sportovnímu rybolovu budou od příštího roku opět dražší? O kolik? Jak probíhá podzimní zarybňování západočeských vod? Přibývá rybářů pytláků? Ptáme se Hynka Dorta a Petra Dimitrova, techniků Územního svazu Českého rybářského svazu v Plzni.

autor: Jiří Šobr | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio