Eva Klausnerová: Letní čas

10. květen 2013
Publicistika

V první půli května si připomínáme konec druhé světové války. Ta krom jiného přinesla změny času. Eva Klausnerová se tématu věnuje v následujícím komentáři. Čte Jana Kosová.

Je to už hodně let, co slévač pan Mára pravil své ženě: "Ten Hitler. Všechno u nás předělal, jen na to sluníčko dosáhnout nemůže. To nepředělá." A jeho praktická manželka odpověděla: "Ale zkouší to. Vždyť sluníčko má 11 hodin a my tvrdíme, že je poledne."

Letní čas zavedli nacisté v časech protektorátu, aby se mohlo déle a více vyrábět. Na frontách 3. říše mizely nejen pušky, tanky a děla, ale i oblečení, jídlo a další nezbytnosti a bylo je nutno doplňovat svižným tempem. Po válce se nám válečné hospodářství nečekaně vrátilo, neboť i Stalin potřeboval spoustu zbraní a úspory energie. Vrátil se nám i skákavý čas a setrvali jsme v něm dlouhá léta. A dneska se osvědčuje celé Evropě a houževnatě se drží.

Co znamená posouvání hodin pro Evropu informačního věku? Zdá se, že nic. Podle statistik dnes nešetří ani jedno procento energetické spotřeby.

Mnoha lidem věčné změny denního rytmu nevadí. Spokojeně přehazují své biologické hodiny a jsou rádi, že je večer déle světlo. Po dlouhých odpoledních a světlých večerech netouží jen zaměstnané matky, ale i další skupiny obyvatel. Jiní ale trpí a dlouho jim trvá, než se jejich organizmus se změnami vyrovná. Lékaři se shodují, že manipulace s časem nejsou zdravé, přispívají ke vzniku stresů a bez výjimky škodí dětem. Navíc u nás už od dob císaře Františka Josefa začíná pracovní doba velmi brzy. Panovník usedal ke svému psacímu stolu každé ráno po páté hodině a habsburské mocnářství se muselo přizpůsobit. A vstávat za tmy ještě o hodinu dřív mi připadá kruté.

Novinkou je, že senátor Petr Šilar a europoslankyně Zuzana Roithová se rozhodli uspořádat velkou akci proti časovým změnám. V sedmi zemích EU sbírají podpisy pod petici, kterou pošlou do Bruselu. Podpisů musí shromáždit 1 milion podle počtu obyvatel v každém státě. Někteří Evropané z toho velkou radost nemají, ale jiní doufají, že by stabilita při odměřování plynoucího času přispěla ke zklidnění našich dnů.

autor: Eva Klausnerová
Spustit audio