Fakultní nemocnice i letos investuje do svého rozvoje stovky milionů korun

2. březen 2018

V současnosti probíhá rekonstrukce Centrálního příjmu na Lochotíně, tamtéž se chystá stavba nového Psychiatrického pavilonu, vznikne nové mamocentrum a obnovy se dočká stravovací provoz na Borech. Rozpočet Fakultní nemocnice je pro letošek ve výši zhruba šest miliard sedm set milionů korun.

Nejvýznamnější investicí Fakultní nemocnice Plzeň bude letos stavba nového Psychiatrického pavilonu. Stát bude 350 milionů korun. „Souvisí to s reformou psychiatrické péče a je to akce, na kterou jsme získali dotační prostředky v rámci 54. výzvy Integrovaného regionálního operačního programu. Časový harmonogram předpokládá, že v brzké době bude ukončeno výběrové řízení na dodavatele stavby. Někdy na přelomu prvního a druhého kvartálu tohoto roku by mohla být stavba zahájena. Očekávané dokončení je zhruba po roce a půl až dvou letech,“ řekl ekonomický náměstek ředitele nemocnice Viktor Wendler.

Nový psychiatrický pavilon fakultní nemocnice umožní větší soukromí pacientů

Psychoterapie (ilustrační foto)

V současnosti obývá Psychiatrická klinika dolní patra interního pavilonu, má pět lůžkových oddělení, jeden stacionář a čtyři ambulance. Poskytuje pomoc pacientům všech věkových skupin, včetně dětí a věnuje se celému spektru duševních poruch. V novém pavilonu budou mít pacienti lepší komfort i víc soukromí.

V současnosti obývá Psychiatrická klinika dolní patra interního pavilonu. V nové budově budou mít pacienti lepší komfort a díky maximálně dvoulůžkovým pokojům i víc soukromí. V současnosti také probíhá za plného provozu rekonstrukce Centrálního příjmu ve vchodu C. Je rozdělená kvůli náročnosti na dvě etapy a potrvá až do konce roku.

„Pacientům by to mělo přinést dramaticky odlišný komfort v odbavení. Vstup se zásadně promění a čekárna zázemí nabídne úplně jiný komfort, a to nejen tom, co je vidět na první pohled, ale vznikne i nový sál s osmi observačními lůžky, které poskytne pacientům potřebné soukromí a pohodlí,“ popsal Wendler.

Vznikne nová jídelna a mamocentrum

Třetí investicí bude rekonstrukce stravovacího provozu v borském areálu nemocnice. Jídlo vaří pro pacienty i zaměstnance. „Jedná se o rekonstrukci komplexního charakteru. Budova byla už poměrně historická a nesplňuje potřebné normy, ať už elektronormy nebo hygienické. Náklady oprav jsou kolem 75 milionů korun a dalších 35 milionů je potřeba na nové technologické vybavení pro stravovací provoz jako takový,“ uvedl Viktor Wendler.

Zásadní investicí je také vznik mamocentra. V současnosti je jedno v borském a jedno v lochotínském areálu. Ještě letos se obě spojí a vznikne jedno velké na Lochotíně. Tam sídlí i komplexní Onkologické centrum a Klinika zobrazovacích metod, tedy obory, které s mamocentrem úzce souvisí. Klinika tak pacientkám nabídne komplexní péči a nejmodernější dostupné techniky.

A mezitím zároveň nemocnice připravuje stavbu nového pavilonu chirurgických oborů za dvě miliardy korun. Začne zhruba do dvou let.

autoři: kos , jik
Spustit audio