Fakultní nemocnice Plzeň otevřela novou kuchyň. Zvládne i 3,5 tisíce porcí denně

Nejmodernější konvektomaty, sklopné kotle a tlakové multifunkční pánve, co vypadají jako velké nerezové umyvadlo. To je jen malý výčet vybavení kuchyně v nově zrekonstruované jídelně plzeňské fakultní nemocnice.

Nové stravovací zařízení se otevřelo po dvou letech v prostorách původní kantýny v areálu bývalé vojenské nemocnice v Plzni na Borech. Sloužit naplno začne pro zaměstnance a pacienty od pondělí. Podle technicko-provozního náměstka nemocnice Milana Topinky patří nové technologické vybavení jídelny k nejlepším na jihozápadě Čech. „Konvektomaty umožňují vaření i v noci a jsou napojeny na dálkovou správu. Sledují se všechna data, takže šéfkuchař si může například připravit kachny, v noci to zapnout a ráno je máme hotové. V této oblasti je to určitě nejmodernější zařízení,“ uvedl.

Potvrdil to také ředitel nemocnice Václav Šimánek. „Je to skutečně unikum. Nejen co do stavby a kultury stolování, ale je to velký počin i co se týče nových technologií. Je tu 21. století a ta technologie, kterou budeme připravovat chutnou, zdravou a výživově hodnotnou stravu pro naše zaměstnance i pacienty, je opravdu to, co jsme chtěli,“ doplnil.

Kuchyně připraví a vydá stovky jídel denně

Personál nemocnice bude mít v pracovní dny na výběr ze dvou polévek, čtyř druhů jídel nebo zeleninový talíř. Jídelna bude denně vařit 1200 porcí pro pacienty i zaměstnance. V případě potřeby zvládne vydat až trojnásobné množství. „My jsme provoz konstruovali na vyšší kapacitu, aby v případě nějaké havárie kuchyně na Lochotíně nebo nějaké pandemie, dokázal být rezervním stravovacím provozem pro lochotínskou část. Takže kuchyň je konstruována na 3500 porcí,“ vysvětlil Milan Topinka.

Kromě jídelny tu budou moci zaměstnanci využít i studený a teplý bar. Součástí zařízení bude také kavárna a bistro určené i pro návštěvníky nemocnice. Celková rekonstrukce stravovacího zařízení vyšla nemocnici na téměř 130 milionů korun.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio