Fazole po bretaňsku. Dobré pečivo k tomu a máte skvělý oběd
Fazole jsou výborným zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálních látek na jedné straně, na druhé obsahují velmi malé až mizivé množství tuků. Jsou oblíbené u vegetariánů, protože jejich výživová hodnota je poměrně vysoká. Lze je zařadit i v případě, že chceme snížit svoji hmotnost.
- 400 g suchých bílých fazolí
- 1 cibule
- 1 PL sádla
- 1 PL hladké mouky
- 3 stroužky česneku
- 100 g rajčatového protlaku
- 200 g klobásy
- 50 g slaniny
- špetka cukru, špetka tymiánu
- mletý pepř, sůl
Přebrané fazole namočíme na několik hodin do vody, nejlépe je nechat namočené přes noc. Potom dolijeme vodu, přidáme tymián a uvaříme je téměř do měkka.
Potom přidáme na nudličky nakrájenou slaninu, na kolečka nakrájenou klobásu a rajčatový protlak. Zamícháme a pomalým varem dovaříme do měkka.
Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme plátky česneku, nepražíme dlouho, aby česnek nezhořknul. Zasypeme moukou, přidáme k měkkým fazolím, osolíme, opepříme a podle chuti osladíme. Ještě chvíli povaříme. Podáváme s pečivem jako hlavní jídlo.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Tohle není povídání na dobrou noc, k zamyšlení určitě.
moderátor Jan Pokorný


Tata a jeho syn
Autorské povídky známého divadelníka a spisovatele A. G. v jeho vlastním podání. Tata a jeho syn je sbírkou úsměvných příběhů na motivy skutečných událostí, ovšem ve skutečných kulisách a především ve skutečné době.