Fazolové lusky restované a fazolky na smetaně

Fazolové lusky restované  podle receptu Mirky Kuntzmannové

Pro toto rozhlasové vaření jsem připravila dva velmi rychlé, ale výborné recepty. Když jsem v obchodě viděla čerstvé, krásně vyzrálé fazolové lusky nebo jak se jim také říká fazolky, hned mi bylo jasné, že se dnešní vaření bude týkat právě této zeleniny.

Možná někdo z vás namítne, že fazole jsou luštěnina. Ano, to je pravda, ale jen tehdy, pokud se to týká suchých semen – fazolí, ale fazolové lusky jsou zeleninou.

Obsahují nenasycené mastné kyseliny, značné množství vlákniny, minerální látky a celou řadu vitaminů. Je tedy jasné, že jsou velkým přínosem našemu zdraví, a navíc si na nich můžeme i velmi pochutnat.

Fazolové lusky restované

Suroviny:

500 g čerstvých fazolových lusků

70 g slaniny

2 stroužky česneku

1 lžíce oleje

sůl 

Postup:

Očištěné, vláken zbavené fazolové lusky uvaříme ve slané vodě téměř doměkka. Když jsou velmi mladé, stačí je jen blanšírovat.

Na kostičky nakrájenou slaninu osmahneme na oleji, přidáme okapané fazolové lusky a krátce orestujeme. Posypeme najemno nakrájeným česnekem a podáváme jako přílohu k masovým pokrmům, nebo jako hlavní jídlo.

Doporučuji je podávat s vašenými brambory nebo pečivem.

Fazolky na smetaně

Fazolky na smetaně podle receptu Mirky Kuntzmannové

Suroviny:

650 g čerstvých fazolových lusků

1 cibule

1 lžíce másla

250 ml vývaru

250 ml kysané smetany

2 lžíce hladké mouky

sůl

Postup:

Do vroucí osolené vody dáme vařit fazolové lusky, předem očištěné a zbavené vláken. Téměř měkké fazolky scedíme a okapané je dáme dusit na másle zpěněnou cibuli. Podlijeme malým množstvím vývaru nebo vody a dusíme doměkka.

Měké fazovové lusky zalijeme smetanou, do které jsme předem rozkvedlali hladkou mouku, a krátce povaříme.

Podáváme jako samostatný pokrm, nebo jako přílohu, společně se slaným pečivem nebo různě upravenými brambory k vejcím natvrdo nebo vařenému masu.