Festival vlaštov+ffky chce přilákat veřejnost do škol

8. březen 2020 14:35

Mateřské i základní školy na Stříbrsku a Konstantinolázeňsku otevřou na tři týdny dveře široké veřejnosti, a to v rámci filmového festivalu vlaštov+ffky. Přes den budou budovy škol otevřené návštěvníkům, aby viděli výuku, po večerech se budou promítat filmy na různá témata spojená se školstvím, rodičovstvím, ale taky o hrozbách internetu pro děti nebo o autismu.

„Cílem festivalu je jednak propojit školy v regionu nějakou zajímavou akcí a také pozvat rodiče a širokou veřejnost do škol, aby nějakým novým zajímavým způsobem začala se školou spolupracovat,“ řekla Markéta Frouzová z pořádající Místní akční skupiny Český Západ.

Dopoledne bude možnost přijít se podívat do jednotlivých škol v době vyučování a seznámit se s tím, jak škola funguje. Odpoledne bude promítání na různých místech. Zároveň budou připraveny programy pro děti, aby se zabavily, když se jejich rodiče budou dívat na filmy zaměřené na vzdělávání a výchovu.

Promítat se bude i žhavý dokument V síti

Do festivalu se zapojily ZŠ Kladruby, Svojšín, Záchlumí, Mánesova nebo Gagarinova škola ve Stříbře a další.

„Festival vlaštov+ffky bude zahájen 9. března v 18:30 v kině Slávia ve Stříbře. Na úvod se bude promítat nový dokument V síti, který zpracovává téma zneužívání dětí na internetu. Po projekci ještě proběhne diskuse s odborníky,“ doplnila Dominika Hilpertová z MAS Český Západ.

Základní škola Mánesova ve Stříbře se snaží o spolupráci s rodičovskou veřejností průběžně. „Pořádali jsme besedy, dny otevřených dveří a workshopy. Nabízeli jsme i možnost návštěvy vyučování. Moc lidí se na tyto akce nedostavilo. Ale nevzdáváme to a znovu chceme rodiče do školy pozvat,“ řekl ředitel Václav Peteřík.

autoři: Martina Sihelská , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio