Flan caramel
podle Petra Baumruka, šéfkuchaře Starobolevecké hospůdky v Plzni.
Suroviny na 4 porce:
1 vejce
1 žloutek
50g cukru
200 ml smetany
citronová kůra z půlky citronu
20 ml amareta
½ vanilkového lusku
100 g cukru
+ 4 formičky na suflé
Postup:
Cukr rozpustíme na karamel. Nalijeme do formiček na suflé, karamel musí pokrýt celé dno formičky.
Všechny ostatní suroviny propracujeme metlou, lusk rozřízneme podélně nožem a vyškrábneme zrníčka ven. Promícháme a vlijeme na karamel do formiček. Tekutina by měla dosahovat jen do poloviny formiček!
Vložíme do vodní lázně, následně do předehřáté trouby na 150° C a pečeme 45-50 minut.
Necháme vychladnout, obkroužíme nožem formičky a opatrně vyklopíme na talířek. Nazdobíme libovolným ovocem a můžeme podávat.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.