Flekatá bábovka

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky

Suroviny :

3 celá vejce
200 g pískového cukru
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
250 ml smetany ke šlehání – šlehačky
100 g lentilek
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání bábovkové formy


Postup:

Nejprve tuhým máslem dobře vymastíme bábovkovou formu a vysypeme ji hrubou moukou.
V misce ušleháme celá vejce s cukrem do husté pěny. Pak přidáme mouku, kterou jsme smíchali s práškem do pečiva, tekutou smetanu, dobře promícháme a nakonec vmícháme lentilky. S lentilkami pracujeme rychle, aby nedošlo k předčasnému obarvení těsta. Takto připravenou hmotu vlijeme do připravené bábovkové formy a pečeme v mírně předehřáté troubě asi 40-50 minut při 175°C.


Celková doba přípravy cca 1 hodina

autor: šéfkuchař

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.