Francouzská brioška po česku. K snídani ideální

Tohle pečivo, původem z Francie, musí každému chutnat
Brioška je francouzské pečivo, používané nejvíce jako snídaňové. Původní francouzský recept je plný vajec a vekého množství másla. Naše brioška je trochu ekonomicky výhodnější, ale přitom na své chuti a vzhledu nic netratí.
- 500 g hladké mouky
- 3 žloutky
- 200 – 250 ml mléka (podle velikosti žloutků)
- 35 g droždí
- 65 g cukru
- 75 g másla
- 1 KL soli
- 1 žloutek na pomazání
- máslo na vymazání formy
Do části vlažného mléka přidáme lžičku cukru, rozdrobíme do něj droždí a necháme ho vzejít. Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, vzešlý kvásek a zbytek mléka, do kterého jsme rozkvedlali žloutky a proděláme. Jakmile je těsto kompaktní, zapracujeme do něj změklé máslo a dobře propracujeme. Povrch poprášíme moukou, přes mísu natáhneme kuchyňskou fólii a na teplém místě necháme vykynout.
Vykynuté těsto přendáme na vál a rozdělíme ho na tři stejné části. Těsto moc nepropracováváme, musí zůstat nadýchané. Z každého dílu připravíme válečky a ty zapleteme do nepříliš utaženého copu. Ten vložíme do máslem vymazané formy na biskupský chlebíček a necháme ještě minimálně 20 minut kynout. Nakonec povrch briošky potřeme rozšlehaným žloutkem, který můžeme naředit trochou smetany. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při cca 170°C asi 30 minut.
Upečenou briošku necháme chvíli prohladnout a teprve pak ji vyklopíme. Podáváme ji jako nejlépe snídaňové pečivo s máslem, medem, marmeládou nebo se sýrem, paštikami a ovocem.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.