Francouzská brioška po česku. K snídani ideální

Největší audioportál na českém internetu

Francouzská brioška | Foto: Mirka Kuntzmannová, Český rozhlas

Tohle pečivo, původem z Francie, musí každému chutnat

Brioška je francouzské pečivo, používané nejvíce jako snídaňové. Původní francouzský recept je plný vajec a vekého množství másla. Naše brioška je trochu ekonomicky výhodnější, ale přitom na své chuti a vzhledu nic netratí.

Ingredience
  • 500 g hladké mouky
  • 3 žloutky
  • 200 – 250 ml mléka (podle velikosti žloutků)
  • 35 g droždí
  • 65 g cukru
  • 75 g másla
  • 1 KL soli
  • 1 žloutek na pomazání
  • máslo na vymazání formy

Do části vlažného mléka přidáme lžičku cukru, rozdrobíme do něj droždí a necháme ho vzejít. Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, vzešlý kvásek a zbytek mléka, do kterého jsme rozkvedlali žloutky a proděláme. Jakmile je těsto kompaktní, zapracujeme do něj změklé máslo a dobře propracujeme. Povrch poprášíme moukou, přes mísu natáhneme kuchyňskou fólii a na teplém místě necháme vykynout.

Francouzská brioška před upečením

Vykynuté těsto přendáme na vál a rozdělíme ho na tři stejné části. Těsto moc nepropracováváme, musí zůstat nadýchané. Z každého dílu připravíme válečky a ty zapleteme do nepříliš utaženého copu. Ten vložíme do máslem vymazané formy na biskupský chlebíček a necháme ještě minimálně 20 minut kynout. Nakonec povrch briošky potřeme rozšlehaným žloutkem, který můžeme naředit trochou smetany. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při cca 170°C asi 30 minut.

Upečenou briošku necháme chvíli prohladnout a teprve pak ji vyklopíme. Podáváme ji jako nejlépe snídaňové pečivo s máslem, medem, marmeládou nebo se sýrem, paštikami a ovocem.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko