Galerie Jiřího Trnky v Plzni nabízí Nepraktův humor

17. leden 2011
Kultura

Výstavu díla kreslíře, karikaturisty a ilustrátora Jiřího Wintera Neprakty si do 5. února můžete prohlédnout v Galerii Jiřího Trnky v Plzni. Nepraktův osobitý humor má v Čechách stovky příznivců. Do čtenářského povědomí se zapsal hlavně svými ilustracemi ke knížkám Miloslava Švandrlíka a několika desítkami tisíc kreslených vtipů. Výstava v Galerii Jiřího Trnky představuje Nepraktovy kresby, ilustrace a návrhy pohlednic. Více zjišťoval Dominik Mačas u autorovy manželky, plzeňské rodačky Daniely Pavlatové.


Výstava návštěvníkům nabízí pohled na laskavý a lehce ironický humor autora, který se často zaměřuje na historii, pohádky, přírodu a mezilidské vztahy. Jen zcela výjimečně se na obrázcích malíře a ilustrátora mnoha knih objevuje technika.


Winter-Neprakta je sice už několik let upoután na vozík, i ve svých šestaosmdesáti letech ale stále pracuje. Všecko maluje načisto, jen málokdy si nakreslí skicu.

Winter-Neprakta je zapsán v Guinnessově knize rekordů jako vůbec nejproduktivnější malíř. V knize je uvedeno k jeho obrázkům číslo 35.000, ale je staré už několik let, takže v současnosti už je opět o něco vyšší.

Spustit audio