Guláš švarného myslivce
podle Libuše z Kovčína.
Suroviny:
0,5 kg vepřového plecka
4 menší cibule
2 lžíce sádla
200 g hub
250 ml smetany
1 lžička sladké papriky
1/2 lžičky staročeského koření
1 bobkový list
sůl, pepř, kmín
hladká mouka na zahuštění
2 stroužky česneku
Postup:
Maso nakrájíme na kostky, drobně pokrájenou cibuli osmahneme na sádle a přidáme maso, které orestujeme. Přidáme koření, podlijeme vodou a dusíme téměř doměkka.
Houby pokrájíme na plátky, přidáme k masu a ještě 10 minut povaříme. Poté maso zalijeme smetanou, ve které jsme před tím rozšlehali mouku. Nakonec přidáme utřený česnek.
Podáváme s knedlíkem a ozdobíme čerstvou cibulkou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.