Hájenka na Březníku u Modravy zůstane přes zimu zavřená

30. listopad 2014

Běžkaři se letos na hájence na Březníku u Modravy neohřejí. Restaurace zůstane zavřená. Není to přitom ani rok, co ji minulé vedení národního parku Šumava otevřelo po rozsáhlé rekonstrukci. Místo, kam Karel Klostermann situoval svůj román ze Světa lesních samot, se mělo stát vlajkovou lodí budoucí sítě stylových Park restaurantů. Letos je ale všechno jinak. Podle nového vedení totiž není možné hájenku v zimě provozovat.

Březnická hájenka je od Modravy vzdálená osm kilometrů a lidé se sem dostanou jen na kole, pěšky nebo na běžkách. A i proto zdejší restauraci vítali s povděkem. Letos už se tady před další cestou ale neposilní.

"My jsme se v posledních týdnech snažili najít nějakou možnost, jak aspoň v omezené míře provozovat restauraci na Březníku. Bohužel, buď to byly absolutně nesmyslné anebo prostě nemožné varianty toho provozu, šíleně drahé anebo opravdu absolutně nereálné.", říká mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. Poukazuje i na to, že kromě energetické náročnosti je na Březníku problematické i čištění odpadních vod: "Je tam jímka, která má kapacitu pět kubíků, a ta je naplněná zhruba za deset dnů a právě to jen ten největší problém v té zimní sezoně. Nelze vyvážet tu jímku, protože když je naplněná za deset nebo za čtrnáct dnů, tak my prostě nemáme jak ji vyvézt v tom zimním období, když nahoru vedou běžecké stopy".

Minulé vedení parku vloni do hájenky investovalo zhruba 3 miliony korun. Provozovaly ji služby Modrava. Podle zdejšího starosty Antonína Schuberta je uzavření hájenky krok zpátky: "Tady na tom je vidět vlastně ta absolutně marná koncepce toho státního správce tohoto území správy Národního parku Šumava. To přelívání se těch názorů na jakoukoliv činnost v tom parku podle toho, jaký je zrovna ve vedení ředitel."

Několik lidí přišlo o práci a znovuotevření si vyžádá další investice

Služby Modrava na Březníku zaměstnávaly pět místních lidí. Všechny teď musely propustit. Starosta Antonín Schubert k tomu říká: "Tím, že ten Březník byl provozován, tak samozřejmě vytvářel určitou nadhodnotu, protože se tam zhodnocovala práce těch lidí. Návštěvníci na ten Březník dojeli a utráceli tam peníze a to tvoří tu nadhodnotu. Tu nadhodnotu ekonomickou a tu nadhodnotu spokojeného návštěvníka Národního parku. "

Čtěte také

Podle mluvčího Jana Dvořáka park hájenku opět zpřístupní. Bez dalších stavebních úprav se to prý ale neobejde. "Alfou - omegou je nový energetický zdroj pro tu hájenku. Protože je tam ostrovní provoz, není tam přivedena elektřina. To znamená, že teď tam byl dieselagregát, my tam budeme dávat nějaký ekologičtější zdroj elektrické energie. Připadá v úvahu buď větrník anebo fotovoltaická elektrárna. Pro spíše hraje pro tu fotovoltaickou elektrárnu, aby ten provoz tam mohl být plně energeticky zajištěn. Bude potřeba také opravit i střechu, která už dožívá. A hlavní bude vymyslet čištění odpadních vod."

Březnická hájenka stojí na jednom z nejatraktivnějších míst Šumavy více než 200 let. V omezené míře bude turistům k dispozici už během letní sezony. Restauraci chce park opět otevřít příští zimu.

autor: en
Spustit audio