Herdule, paličky, podvinek – znáte staré tajemství paličkovaných krajek?

2. září 2019

Také obdivujete krásu krajek a umění všech, kteří umějí paličkovat? Pak si nenechte ujít tento Špalíček z Národopisného muzea Plzeňska. Právě jemné kráse paličkování se tentokrát věnuje Michaela Vondráčková. 

V minulosti bývaly paličkované krajky zdobícím prvkem hlavně u vínků, čepců a krojových plen. Mnoho krásných exemplářů se dochovalo ve sbírkách Národopisného oddělení Západočeského muzea v Plzni.  Paličkované výtvory ale zdaleka nejsou jen předmětem z dob minulých, i dnes mají mnohé využití – třeba jako dekorace, obrázek, ubrus nebo šperk.

Krajkářství přitom patří mezi nejmladší textilní techniky, vzniklo až v 16. století. Jde o nejjemnější a také nejpracnější způsob, jak křížit nitě. Krajkářství se v minulosti většinou dědilo a na venkově se  dokonce vyučovalo. V Plzeňském kraji byla krajkářským střediskem hlavně oblast Šumavy –  okolí Domažlic a Strážova.

Bez špendlíků to nejde!

Paličkovaná krajka se tvoří na tzv. „herduli“ – válci pevně vyplněným pilinami nebo senem. (Herdule, na kterých se paličkovaly čepce, bývaly tvarovány do koule). Herdule se pokládá do dřevěného stojánku ve tvaru kolébky. Jednotlivé nitě jsou navinuté na dřevěných paličkách a samotná vazba v paličkované krajce pak vlastně vzniká točením a křížením nití na výkresu (vzoru, tzv. „podvinku“).  Na okrajích je krajka při práci přichycena špendlíky, které jsou pro paličkování naprosto nepostradatelnou pomůckou. Mezi oblíbené motivy patří lístky, jablíčka, pavoučci nebo třeba hvězdičky.

Čtěte také

Paličkovaná krajka byla v 19. století vystavená tvrdé konkurenci strojní výroby krajek, která vlastně trvá dodnes. Ruční výroba má ale své kouzlo a nechat se jím pohltit můžete i vy! V Národopisném muzeu Plzeňska už brzy proběhne 3. Kurz paličkování pro dospělé. První ukázková hodina je plánovaná na 24. září. 

Sametová revoluce v paličkované krajce

 Od 13. září bude navíc v Plzni otevřená nová výstava nazvaná „Sametová revoluce v paličkované krajce“, pořádá ji společně Západočeské muzeum v Plzni, Národopisné muzeem Plzeňska a dívky z kroužku paličkování při 26. základní škole Plzeň. Výstava bude k vidění v průjezdu a ve sklepení Chotěšovského domu Národopisného muzea Plzeňska a otevřená až do 23. února příštího roku.

autoři: Michaela Vondráčková , Marie Mušková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.