Historie koření hřebíčku je jedno velké dobrodružství

22. prosinec 2023

První písemná zmínka o hřebíčku je z Číny z 3. století před naším letopočtem. Do Středomoří se toto koření prokazatelně dostalo ještě před naším letopočtem. Pro svou značnou oblibu sehrál hřebíček významnou roli v dějinách zámořských objevů.

Hřebíček poupě a květ

Ve středověku hřebíček dováželi do Evropy zejména arabští obchodníci, v 16. století už tady byl všeobecně známý a platil za cenný obchodní artikl. Zkrácení cesty na Moluky, ostrovy hřebíčku a muškátového ořechu, bylo hlavním motivem velké výpravy Fernãa Magalhãese roku 1519.

„Portugalský mořeplavec ve službách španělského krále věřil, že cesta západním směrem bude kratší než dlouhá plavba kolem Afriky. Bohužel, očekávání se nepotvrdilo, Magalhães sám na výpravě zahynul a cestu kolem světa dokončila v roce 1522 pouze jediná loď Victoria. Vrátila se plně naložená hřebíčkem a dvojnásobně tak zaplatila vynaložené náklady,“ vypráví kořenář Jaroslav Dobiáš.

Po dobu 160 let mělo monopol na obchod s hřebíčkem Nizozemsko

Sběr hřebíčku

V roce 1609 získalo monopol na obchod s hřebíčkem Nizozemsko, a aby si ho udrželo, po roce 1625 postupně zlikvidovalo všechny hřebíčkové plantáže kromě přísně střeženého moluckého ostrova Ambon. Podobně se zachovalo i v případě monopolu na nákup muškátového ořechu a květu. „Teprve v roce 1769 se francouzskému guvernérovi ostrova Mauritius podařilo propašovat semena obou rostlin v dutých podrážkách bot a Francie pak založila vlastní plantáže na ostrově Réunion,“ doplňuje kořenář.

Hřebíček je neodmyslitelně spjatý s vůní Vánoc, přidává se do svařeného vína, punče a mletý do perníků, koláčků a vánočního cukroví.

Kakaové pracny

(podle kořenáře Jaroslava Dobiáše)

Ingredience
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g cukru krystal
  • cukr moučka na obalení
  • 250 g tuku (máslo, Hera)
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • 70 g kakaa holandského typu
  • 2 vejce
  • skořice mletá
  • nové koření mleté
  • hřebíček mletý

Utřeme 250 g změklého tuku (máslo, Hera) s 250 g cukru krystal a 2 vejci.

Přidáme 120 g mletých vlašských ořechů, 70 g kakaa, 500 g hladké mouky a pro chuť půl lžičky mleté skořice, půl lžičky mletého nového koření a půl lžičky mletého hřebíčku.

Vypracujeme hladké těsto a necháme odležet v chladu minimálně 24 hodin.

Formičky na pracny zlehka vytřeme tukem a plníme těstem zhruba do jedné poloviny.

Pracny

Naplněné formičky dáme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C. Při pečení těsto pěkně vyskočí a vyplní formičky. Doba pečení je 5 až 10 minut.

Upečené pracny hned! po vyndání z trouby vyklepneme z formiček a ještě horké obalujeme v moučkovém cukru.

Spustit audio