Hlavní cenu festivalu Finále získal film Sluneční stát

2. květen 2005

Zlatého ledňáčka - hlavní cenu na 18. festivalu českých filmů Finále získal celovečerní film Martina Šulíka Sluneční stát aneb Hrdinové dělnické třídy. V kategorii dokumentárních filmů nad 30 minut dostal Zlatého ledňáčka snímek Břetislava Rychlíka Kamenolom Boží a v soutěži kratších dokumentů zvítězil film Marty Hrubé Věci. Mezinárodní poroty vybíraly z 24 celovečerních filmů a 20 dokumentů.

Na festivalu se udělovala řada dalších cen. Zvláštní ocenění hlavní poroty si odnesl film Víta Klusáka a Filipa Remundy Český sen. Cenu Don Quijote si z Finále odnesl film Jana Hřebejka Horem pádem a zvláštní ocenění Zelenkův snímek Příběhy obyčejného šílenství. Asociace českých filmových klubů ocenila film Marka Najbrta Mistři. Divákům se nejvíc líbil Román pro ženy Filipa Renče, studentské porotě film Davida Jařaba Vaterland - Lovecký deník.

Logo

Čtenáři časopisu Cinema rozhodli, že nejlepším hercem se tentokrát stal Jiří Macháček a nejlepší herečkou Emília Vášáryová oba za role ve filmu Horem pádem.

Festival navštívilo během sedmi dnů téměř 27.000 lidí, promítalo se zhruba 160 filmů. Festival doprovodily koncerty, výstavy a besedy.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio