Hledání spravedlnosti

4. srpen 2011
Publicistika

V pondělí tohoto týdne začaly platit změny v bodovém systému při trestání dopravních přestupků, což se týká i alkoholu za volantem. Téhož dne se nástupem viníka tragické nehody z ledna 2009 do výkonu trestu symbolicky uzavřelo hlavní dějství příběhu, který se stal u Arnoltova na Sokolovsku, v němž zvláštní roli hrál právě alkohol. Téma pro Lubomíra Stejskala a jeho příspěvek Hledání spravedlnosti.

O malém množství alkoholu za volantem se právem diskutuje delší dobu. Mnozí volali po větší toleranci. Zejména s ohledem na takzvanou fyziologickou hodnotu alkoholu v dechu, tedy pod čtvrt promile. Zdá se, že nová úprava, kdy se do tří desetin promile neudělují trestné body, vyšla těmto hlasům vstříc. Jde o kompromis: řidičům zůstanou body, státu i nadále možnost trestat vysokými pokutami, případně zákazem řízení.

Ovšem ne všichni se zmírněním bodového postihu souhlasí. Patří k nim i plzeňský hejtman Milan Chovanec. Během pondělního rozhovoru ve vysílání Radiožurnálu řekl, že je pro zachování původní nulové tolerance. Bezpochyby jsou s ním zajedno i pozůstalí po dvou obětech dopravní nehody, která se stala v lednu 2009 u Arnoltova na Sokolovsku. Způsobil ji řidič z Chebu, který je v podezření, že byl pod vlivem alkoholu. Ovšem u podezření zůstalo. Viníkovi nehody se podařilo vyhnout nejen dechové zkoušce, ale také odběru krve. Přestože alkohol z něj cítili všichni, kdo s ním osudného dne přišli do styku - svědci havárie, personál v nemocnici i policisté. Při přelíčení na něj ale pohlíželi jako na člověka, jemuž alkohol prokázán nebyl. Zřejmě také proto trest u plzeňského odvolacího soudu zněl: odnětí svobody v délce 26 měsíců. Tedy o sedm měsíců méně, než kolik mu vyměřil soud první instance v Sokolově.

Případů alkoholu za volantem podle policistů stále přibývá

Konečný verdikt považují pozůstalí po dvou při nehodě usmrcených za příliš mírný. Mají za to, že když se viník takovéto tragédie vyhne dechové i krevní zkoušce, měl by na něj soud pohlížet na člověka, který alkohol požil. To je z lidského hlediska postoj pochopitelný, z právního ovšem problematický. Změnit by to mohl zákon. Proto pozůstalí iniciovali vznik petice nazvané Alkohol za volant nepatří, která právě o toto usiluje. Ačkoli mají jenom na internetu přes 11 tisíc podpisů, je to běh na dlouhou trať. Navíc s nejistým výsledkem. Na druhou stranu, když teď úřady vyšly řidičům vstříc tím, že za malé množství alkoholu neodebírají body, měly by zajistit, aby se neopakoval případ podobný arnoltovskému. Aby za smrt nevinných lidí nebylo možné vyváznout se směšným trestem jenom proto, že se viník dokáže rafinovaně vyhnout důkazu, že řídil pod vlivem alkoholu.

autor: Lubomír Stejskal, Karlovy Vary
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.