Hodiny ze Schwarzwaldu v Národopisném muzeu

21. červen 2011
Kultura

Pro všechny obdivovatele a znalce historických hodin připravilo Západočeské muzeum v Plzni novou výstavu nazvanou „Hodiny ze Schwarzwaldu". Expozice představuje výběr z unikátní sbírky Miloše Klikara, který hodiny sbírá téměř třicet let. Jejím základem jsou právě slavné „švarcvaldky", které se v oblasti jihozápadního Německa vyráběly od poloviny 17. století.

Výstava zaujme nejen znalce ale nabídne i zajímavou podívanou na více než šest desítek exponátů. „Švarcvaldky“ to totiž nejsou jen hodiny s kukačkou. Výstava prostřednictvím jedinečných ukázek hodinářského umění ze 17. a 18. století, i pozdějších sériových výrobků názorně shrnuje vývoj nástěnných hodin ze Schwarzwaldu. Ukazuje však zároveň příklady hodin z dalších regionů střední Evropy včetně Čech, které vznikaly pod výrazným vlivem schwarzwaldské produkce.

Návštěvníci se na výstavě seznámí například s lihýřovými hodinami, zastupujícími nejstarší typ pohonu hodinového stroje či s mladšími hodinami kyvadlovými, budou moci sledovat vývoj konstrukce kolečkového stroje od celodřevěné až po kovovou, poznají, co jsou „caplovky“ nebo „Jockele“ a vedle různých typů hodin s hracími mechanismy a pohyblivými figurami zde najdou i ony typické a oblíbené „kukačky“.

Výstavní soubor je doplněn i několika nově restaurovanými hodinami ze sbírek národopisného a uměleckoprůmyslového oddělení Západočeského muzea.


Výstava „Hodiny ze Schwarzwaldu“ potrvá ve výstavních prostorách Národopisného muzea Plzeňska do 21. srpna. Přístupná veřejnosti je denně mimo pondělí od 10:00 do 18:00 hodin.

Spustit audio