Hodnota šemnického kompromisu

14. květen 2009
Publicistika

Nenápadná obec Šemnice na Karlovarsku nacházející se mezi Andělskou horou a Kyselkou si letos připomene významné výročí. První zmínka o ní se v dobových pramenech objevila před sedmi sty sedmdesáti roky. Obecní úřad chystá sice oslavu tohoto jubilea až na konec léta, ovšem už v těchto dnech si k němu udělil malý dárek. Vlastně nejen sobě, ale především občanům. Více na toto téma v komentáři Lubomíra Stejskala.

Obec Šemnici zná většina lidí přijíždějících do Karlových Varů po stále nedokončené rychlostní komunikaci od Prahy pouze jako nápis na silničním ukazateli. Její součástí je i osada Sedlečko, jehož obyvatele donedávna děsila představa, že v okolí bude na několika místech zahájena výstavba rodinných domů. Těch měly být bezmála čtyři desítky, což by zásadním způsobem narušilo ráz místní krajiny.

Noční můra to byla oprávněná. Pozemky na stavbu nových domů prodala totiž předchozí šemnická radnice soukromé společnosti, která samozřejmě měla prvořadý zájem projekt výstavby dokončit, nikoli od něj ustoupit. Nicméně obyvatelé nerezignovali a sepsali protestní petici. Později se na jejich stranu postavilo nové vedení obce. Realisticky uvažujícím lidem v čele s nynějším starostou Vladislavem Tůmou muselo být od počátku jasné, že nemohou uhájit takzvanou nulovou variantu. Ve hře byl čestný kompromis a toho také bylo po dohodě s investorem stavebního záměru dosaženo. V této kauze nelze sice hovořit o vítězství radnice, ale o významném úspěchu bezpochyby ano. Především proto, že se podařilo dohodnout omezení počtu domů - těch bude o patnáct méně. A dále: stavenišť nebude několik kolem obce, ale pouze jedno, přičemž nové objekty vyrostou v lokalitě navržené radnicí. Dohodnuto bylo také napojení na čističku odpadních vod a vybudování dvou vodojemů. Upřesňují se rovněž další věci jako příjezd na stavební pozemky a podoba nových domů, aby nebyly v křiklavém rozporu s místní zástavbou.

Andělská Hora

Pro občany Sedlečka i Šemnice má navíc starosta Vladislav Tůma příjemně znějící poselství: satelitní městečka, tak jak je znají odjinud, v jejich sousedství rozhodně stát nebudou. Radnice upřednostní individuální výstavbu, přičemž její prioritou je co nejmenší narušení charakteru okolní krajiny. Říká-li se, že politika je umění možného, pak to platí nejen o té velké v jejím centru, či regionální na úrovni hejtmanství. Stejně tak dobře se tento slogan týká i veřejných věcí na obecní úrovni, kde má velice často jeho obsah pro každodenní život občanů zásadní důležitost. Tak jak to v těchto dnech poznali obyvatelé osady Sedlečko a obce Šemnice pod Andělskou horou.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio