Hokejový útočník Michal Dvořák ukončil kariéru a míří do politiky

10. listopad 2014

Soupeře obvykle srážka s plzeňským hokejovým útočníkem Michalem Dvořákem bolela. Typická byla jeho nepříjemná hra za brankou. Jednou rukou vodil puk, tou druhou zpracovával soupeře. Častokrát končil tenhle souboj plzeňskou přesilovkou. Teď si mohou soupeři oddechnout - Michal Dvořák v 35ti letech na ledě končí a míří do politiky. V říjnových volbách se dostal do zastupitelstva Plzně a byl zvolen radním pro sport a podporu podnikání.

Ještě na tréninku plzeňský Indiánů se Michal Dvořák výsledkům komunálních voleb divil. Plánoval si, jak rozdělí čas mezi hokej a práci na radnici. Chtěl dokonce trénovat s juniory, tak, aby netrpěla jeho hra a kondice. Po několika dnech je ale vše úplně jinak, jak sám řekl: "Po nějaké analýze v mé vlastní hlavě, co se týče práce na radnici a hokeje, tak si myslím, že je asi nejlepší okamžik momentálně skončit. Protože nedokážu sedět na dvou židlích a tomu hokeji už bych nemohl dávat těch 120 procent, co jsem byl zvyklej dávat a chci se plně věnovat práci na radnici. Protože si myslím, že mě to bude naplňovat. Je tady spousta práce a doufám, že ji budu plnit dobře."

Rozhodnutí skončit zrálo v hlavě Michala Dvořáka nějaký čas. Poslední události v klubu, špatné výsledky a odvolání trenéra na to neměly žádný vliv. Jak sám řekl, je vděčný za podporu fanoušků, kteří svými hlasy přispěli k úspěchu ve volbách. Nechce je zklamat a chce věnovat nové práci maximální čas.

S plzeňským hokejem se ale Michal Dvořák vůbec neloučí. Generální manažer Martin Straka mu nabídl funkci místopředsedy představenstva klubu. Jeho úkolem by bylo jednat se sponzory i s veřejností. Ten největší kus práce ale čeká Michala Dvořáka na plzeňské radnici.

A jaké jsou konkrétní plány Michala Dvořáka: "Chtěl bych udělat nějakou velkou kampaň v Plzni, obejít lidi, obejít školy, vysvětlit lidem, že pokud je národ zdravej a silnej a sportuje, tak potom funguje i ta hlava, funguje i ta mysl, jak se říká. Myslím si, že to není jenom o dětech, že to je hodně o rodičích. Samozřejmě stojí to peníze, stojí to hodně času pro rodiče, musí pracovat, musí vydělávat ... Ale chtěl bych přesvědčit rodiče dětí, abychom udělali velkou kampaň, prostě pro pohyb, proto, aby se hejbali, lidi, aby neseděli doma, aby nechodili soboty, neděle do obchodních center ... Já osobně si myslím, že se to odvíjí od zdraví a pokud je zdraví, tak je i ta duševní síla i ta mysl připravena. "

Fanouškům Indiánů bude Michal Dvořák chybět. Je to cítit i z jejich reakcí na stránkách klubu. Někteří ho považují v současném kádru za největšího bojovníka. V naší nejvyšší soutěži odehrál Michal Dvořák téměř 800 zápasů. Kromě Plzně hájil barvy Olomouce nebo Karlových Varů. Štěstí zkoušel i za mořem a v Německu. V jeho statistikách jsou i dva reprezentační starty.

autor: jnm
Spustit audio