Holubinka olivová je kvalitní jedlá houba, poroste až do listopadu

23. září 2023

Jde o poměrně robustní a tvrdou holubinku s mírnou chutí a ovocným pachem. Nacházet holubinku olivovou můžeme od konce léta.

Holubinka olivová roste podle mykologa Zdeňka Hájka pod listnáči nebo ve smíšených lesích. Především se vyskytuje pod duby a buky v humózní půdě, často ve vrstvě spadaného listí. Je to vydatný jedlý druh dobré chuťové kvality. Jak holubinka olivová vypadá a se kterými houbami je možné si ji splést?

Malá želví farma, tak by se dal označit chov želv Karla Gebauera z obce Dubec na Tachovsku. Chovatel se svému koníčku věnuje řadu let a nejenže navyšuje počet svých kamarádů s krunýřem, ale také jim neustále vylepšuje jejich životní prostředí. V roubence na návsi se zastavila Martina Sihelská a o želvách se dozvěděla spoustu zajímavostí. Víte třeba, čím se liší masožravá a býložravá želva?

Rakytník řešetlákový je opadavá dřevina, která se do Evropy rozšířila z Asie. Pěstujeme ji jako okrasnou a ovocnou rostlinu. Plody sklízíme teď na podzim, jak známo, obsahují vitamín C a další zdraví prospěšné látky. Kdy rakytník sázet? Můžeme i touto dobou? Zeptali jsme se zahrádkářského instruktora Josefa Vačkáře.

Nenechat se zavalit věcmi, zjednodušit si život a díky tomu mít čas na to, čemu se opravdu chceme věnovat. To jsou cíle těch, kteří se vydali cestou minimalismu. Jeho principy můžeme ve svém praktickém životě využívat všichni. Například při zařizování předsíně. Jak tuto místnost vybavit a účelně uspořádat? Radí průvodkyně laskavým minimalismem Marcela Janská.

Učitelka, zpěvačka, motorkářka a v neposlední řadě maminka dvou kluků, to je Jana Hoffmannová. Jak se její koníčky prolínají s jejím povoláním? Může se člověk i v dospělosti naučit zpívat? Co Janu Hoffmannovou už v dětství přivedlo k motorkám?

Zveme např. na zahrádkářskou výstavu Zahrada Pošumaví do 24. 9. v Klatovech, na Drakiádu 30. 9. v Andělské Hoře a na Medový jarmark 1. 10. na Koterovské návsi v Plzni.

Jak si vyrobit tinkturu ze sušeného ženšenu a jak ženšen užívat? Na dotaz posluchačky odpovídá bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová.

Spustit audio