Horažďovice jsou historickým městem Plzeňského kraje za rok 2022

7. únor 2023 19:27, aktualizováno

Historickým městem Plzeňského kraje za rok 2022 se staly Horažďovice na Klatovsku. Město bude nyní region reprezentovat v celostátní soutěži.

Horažďovice uspěly v krajském kole soutěže o nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. V regionu porazily Kašperské Hory a Klatovy, které se umístily shodně na druhém místě. Horažďovice se soutěže účastní již poněkolikáté. „Chceme ukázat, že dlouholetá péče o památky má smysl a také že i malé město jako to naše má co nabídnout. Velmi si vážíme toho, že se nám podařilo uspět v konkurenci dalších krásných míst,“ uvedl starosta Horažďovic Michael Forman.

Péči o památky se v Horažďovicích věnují kromě vedení města i soukromníci. Hodnotící komise ocenila v první řadě Červenou bránu, druhou nejstarší bránu v České republice, jež je součástí skvěle zachovalého městského opevnění. Dále stojí za zmínku významná památka masného krámu nebo výstava na téma minerály a hornictví Pootaví v místním muzeu.

Město nezahálí a plánuje další práce na svých památkách. Pro letošní rok chystá restaurování výmalby jednoho z pokojů a výměnu oken na jižním rameni rozlehlého zámku. V tvorbě je také projektová dokumentace pro jeho celkovou rekonstrukci.

S dalšími vítězi krajských kol se Horažďovice utkají v celostátním kole soutěže. Její výsledky pak vyhlásí Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska zhruba v polovině dubna v Praze.

autoři: Jakub Kabourek , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související