Houbovník
podle pana Karla z Medné.
Suroviny:
1 až 3 kg hub
vrchovatá lžíce polohrubé mouky
vrchovatá lžíce dětské krupičky
2-3 lžíce kysané smetany
2 vejce
1 větší cibule
strouhanka
olej
máslo
sůl
pepř
Postup:
Očištěné houby pokrájíme na kousky a spolu s nakrájenou cibulí orestujeme na oleji a necháme mírně vychladnout.
V zakysané smetaně rozšleháme vajíčka, přidáme mouku a krupičku a smícháme s houbami.
Osolíme, opepříme, a pokud je směs moc řídká, přidáme strouhanku.
Hmotu pak vlijeme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče. Uhladíme a na povrch ještě poklademe plátky másla.
Pečeme ve středně horké troubě 10-15 minut.
Podáváme nejlépe s brambory.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.