Hovězí maso po švédsku

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Pikantní a silná chuť omáčky, která si určitě najde svoje strávníky. Po bezmasých dnech jistě přijde tahle změna k chuti.

Jestli takto upravené hovězí maso opravdu pochází ze Švédska, to nevím. Možná ano, možná je motivací pro název to, že omáčka obsahuje sardele. Ty se totiž dříve používali k přípravě. Myslím však, že sardelová pasta, kterou uvádím v tomto receptu, na chuti nic neubere, naopak získáme čas. Sardele se totiž museli nejdříve rozetřít a to nebylo úplně snadné.

Suroviny na 4 porce:

4 plátky hovězího masa po 120 g

1 lžíce sádla

1 cibule

2 sladkokyselé okurky

12 lžičky sardelové pasty

1 lžíce hladké mouky

100 ml smetany (stačí 12%)

mletý pepř

sůl

Postup:

Plátky masa rozklepeme, osolíme, opeříme a prudce po obou stranách opečeme v rozpáleném sádle.

Opečené vyjmeme a v tuku po opékání osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Když zrůžoví, zasypeme ji moukou, lehce osmahneme, zalijeme vlažnou vodou a smetanou. Důkladně rozmícháme a necháme povařit.

Povařenou omáčku přecedíme a rozmícháme v ní sardelovou pastu. Vložíme do ní opečené maso a na kolečka nakrájené okurky a dusíme do měkka.

Vhodnou přílohou je dušená rýže či vařené těstoviny.

Celková doba přípravy tohto recepru vám potrvá  1–1,5 hodiny (podle druhu použitého masa).