Hradní stezka z Německa do Prahy se rozšíří o Zbiroh

8. březen 2007

O zámek Zbiroh na Rokycansku a prohlídku vinařské firmy Bohemia Sekt se od nové turistické sezony rozšíří česko-německý projekt Burgenstrasse/Hradní stezka. Na tisícikilometrové trase, která zahrnuje Karlovarský a Středočeský kraj, jsou zatím z Plzeňského kraje hrad Švihov a zámky Kozel a Nebílovy. V Česku stezka propaguje 13 hradů a zámků.

Všechna místa se dohodla na společné propagaci stezky, na přípravě komplexních nabídek ve spolupráci s podnikateli, na vzniku samostatné obecně prospěšné společnosti a na recipročním propojení webových stránek www.burgenstrasse.de s portálem www.turisturaj.cz, dodala. Systematická propagace hradů a zámků podle radní pro cestovní ruch Olgy Kalčíkové zvyšuje počet turistů v oblasti. Velké cestovní kanceláře Hradní stezku nabízejí.

Logo

Ze Zbiroha bude stezka pokračovat na Karlštejn. Rozšíření o další místa záleží na poptávce turistů. Projekt nyní spíše počítá s přistoupením podnikatelů, kteří by finančně pomohli a nabízeli by prohlídky firem.

Plzeňský kraj dává na Hradní stezku už třetím rokem 100.000 korun, i když nároky jsou dvojnásobné. Jak uvedla Olga Kalčíková, stezka měla jít původně mimo plzeňský region, ale vedení Karlovarského kraje vyzvalo Plzeňský ke spolupráci.

Logo

Tento projekt funguje úspěšně v Německu přes 50 let. Na počátku měla 320 kilometrů, nyní 1000 km. Do Česka vstupuje přes Cheb, Kynžvart a Bečov. Stezku provozuje nezisková organizace Destinační společnost Sokolovsko. Na každé turistické atrakci dostane návštěvník několikajazyčný přehled o všech hradech a zámcích na stezce. Jeho každoroční aktualizaci hradí všichni členové.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio