Husitství, archeologii i výhledy do kraje nabízí Velká skála

6. říjen 2023

Částí obce Letiny na jižním Plzeňsku je také vesnička s názvem Bzí. Nedaleko ní najdete útvar pojmenovaný Velká skála, odkud jsou krásné výhledy do kraje.

Upomínka na manifest

U Velké skály se nachází upomínka na historickou událost: „Je tady pamětní deska připomínající významnou osobnost husitské revoluce – kazatele Václava Korandu staršího. Ten měl na tomto místě 17. září roku 1419 provolat husitský manifest,“ uvedl kurátor Muzea jižního Plzeňska v Blovicích Michal Červenka, který pokračoval popisem výhledů od Velké skály:

„Velká skála je na poměrně vysokém kopci, z něhož můžeme vidět nedaleké město Blovice a další části regionu. Dále můžeme vidět zříceninu hradu Radyně, který se nachází v obdobné výšce, jako právě Velká skála.“

Chamská kultura

Na opačné straně se před vámi otevře pohled na Velkou skálu jako takovou, což je masivní buližníkový útvar vyčnívající do krajiny. Toto místo je navíc významnou archeologickou lokalitou: „Nachází se zde jedno z nejvýznamnějších výšinných sídlišť chamské kultury v západních Čechách. Prováděl tu výzkum například František Xaver Franc roku 1882, zahradník na zámku Kozel, který měl velkou zálibu v archeologii. Našla se tady řada zajímavých předmětů, jako třeba keramické zlomky, kousky mazanice nebo štípaná industrie,“ sdělil kurátor.

Místo je nemovitou kulturní památkou, a výletem sem v kterémkoli ročním období určitě neuděláte chybu.

Spustit audio