I po víc jak 60 letech své existence je Filmový klub Plzeň zárukou kvality

25. březen 2024 19:10

Bývaly doby, kdy měl 2700 členů. Dnes je jich několik desítek. A Filmový klub Plzeň jim stále nabízí své promítací úterky a především hodnotné filmy.

Jan Bergl, předseda výboru Filmového klubu Plzeň, při lektorském úvodu projekce

Filmový klub Plzeň vznikl v roce 1962 a navázal na předchozí několikaletou práci zdejších filmových nadšenců. Začínal v kině Alfa, dlouhodobě působil v kině Eden, přechodně také v někdejším kině Moskva. V roce 2003 se přesunul do kina v Měšťanské besedě, kde promítá dodnes. Je členem Asociace českých filmových klubů.

Měšťanská beseda Plzeň

„Pro mě jsou s Filmovým klubem Plzeň spojena hlavně dvě jména, Stanislav Polauf a Jan Kastner, oba bardi výborného filmu. Promítal jsem pro ně v Edenu a uváděli jsme i zakázané filmy, ještě za komunistů. Promítal jsem pro ně tady v Kině Beseda a byly to filmy světové produkce, které mnohdy dosáhly zapomnění, ale inspirovaly. Objevili spoustu tvůrců, na které potom lidi chodili,“ vzpomíná promítač, dnes externí redaktor Českého rozhlasu Plzeň, Jiří Šobr.

Členové mají proč být Filmovému klubu Plzeň věrní

Filmový klub Plzeň

„Přivádí mě sem hlavně to, že filmový klub hraje filmy, které se jinde, např. v multikinech, nehrají. A především je tu úplně jiná atmosféra než v multikině. Sejdou se lidé, kteří přichází opravdu za filmy, je tady klid a kultura,“ chválí jeden z diváků plzeňský klub i příjemnou atmosféru v malém kinosálu.

Filmový klub Plzeň

Členství ve filmovém klubu má své výhody, patří mezi ně sleva na vstupném. Na projekcích jsou ale vítáni i nečlenové. „Promítáme každé úterý v Kině Beseda, první projekce začíná v 5 hodin odpoledne a druhá v půl 8. nebo v 8 hodin, podle délky prvního filmu,“ zve předseda výboru Filmového klubu Plzeň Jan Bergl, „jsem rád, že klub je pro své stálé členy pořád přínosem. S průkazkou Asociace českých filmových klubů můžete také navštívit kteroukoli klubovou projekci po celé republice.“

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.