Inscenací roku 2006 jsou Tři mušketýři Divadla Alfa

12. leden 2007

Inscenací roku 2006 se v anketě Divadelních novin stal poprvé loutkářský projekt. Konkrétně adaptace románu Alexandra Dumase Tři mušketýři, kterou v plzeňském Divadle Alfa nastudoval ve stylu drsné rakvičkárny režisér Tomáš Dvořák. Čtrnáctý ročník, 99 tipujících, 59 uvedených titulů 35 divadel či uskupení z osmi měst a poprvé největší počet hlasů pro loutkářskou produkci - tak by se daly shrnout výsledky ankety za loňský rok podle redaktora Divadelních novin Vladimíra Hulece. Alfě dalo hlasy jedenáct tipujících.

Druhá skončila inscenace opery Wolfganga Amadea Mozarta La Clemeza di Tito režisérů Ursel a Karla-Ernsta Herrmannových z Německa v pražském Národním divadle. Pomyslná bronzová medaile patří úpravě Shakespearova Hamleta režiséra Miroslava Krobota v Dejvickém divadle v Praze. Další místo obsadily inscenace melodramu Zdeňka Fibicha a Jaroslava Vrchlického Smrt Hippodamie v moderním pojetí Jana Antonína Pitínského v Městském divadle Zlín a jedenáctihodinový maraton Svlékání z kůže z brněnského Divadla Husa na provázku.

Logo

Z divadel získalo nejvíc hlasů pražské Národní divadlo; vedle Mozartovy opery i díky inscenacím Richarda III., Benefici Vlasty Chramostové, inscenaci Zvony a projektu Hrdinové, který činohra uvedla koncem sezony v Boudě. Na druhé místo se s třemi inscenacemi dostalo Dejvické divadlo, třetí je zásluhou Tří mušketýrů plzeňská Alfa.

Plzeňské divadlo Alfa a jeho představení Tři mušketýři získalo také nejvíce ocenění z 26. ročníku loutkového festivalu Skupova Plzeň nebo cenu divadelního historika Henryka Jurkowského i cenu diváka na loutkářském festivalu Bábkarská Bystrica...

Logo

Plzeňští umělci se prosadili novým přístupem k hraní klasickými loutkami. Jejich podání loutkového divadla oslovuje malé i velké diváky. Hra Tři mušketýři je v podání divadla Alfa inspirována nejen klasickým příběhem Alexandra Dumase, ale i němou groteskou Maxe Lindera z počátků 20. let minulého století. Dialogy jsou velmi stručné, příběh je postaven na akci a písničkách. V Česku diváci mohli představení poprvé vidět v závěru dubna 2006. Seznámí se s ní i v zahraničí. Inscenace už byla pozvána na několik evropských divadelních festivalů.

autor: Eva Kačánová | zdroj: ČTK
Spustit audio