Jak se vyznat v chytristice

20. červen 2011
Publicistika

Na co je a není v politice čas zkoumá ve svém dnešním příspěvku Jindra Klímová. Všímá si stávky i toho, co je a není zákonné.

Že je chytráctví úplně jiná kategorie než moudrost, víme všichni. Ale moudrost není všem shůry dána, hledat a najít nejlepší z možných řešení není jen tak. Chce to dokonce předvídavost, trpělivost a čas. Ve zrychlené době, jakou žijeme, se víc uplatňuje to druhé, chytráctví. Jednou z metod chytristiky je kamufláž. To je umění předstírat jako že něco dělám jen tak, na oko, aby byl argument, že přece nejsem nečinný a bez dobré vůle. Třeba jednat a jednat, ale s tím, že beztak ze svého nikdy neustoupím a jde tedy jen o to odbýt to zbytečné, zdržující schůzování.

Naše vláda má v téhle věci z jednání s tripartitou sociálního smíru i s opozicí bohaté zkušenosti. Ale zdánlivě bezvýsledné schůze nejsou bez výsledku. Paradoxně vytvoří argument. A ne ledajaký: už není čas! Není čas stáhnout projednávaný zákon z parlamentu, když už je před konečným, třetím čtení! Takový už beztak nelze ani návrhy měnit! Není čas přehazovat cifry v rozpočtu, když ho má ministr Kalousek předložit vládě v navrhovaném znění už do 30. června! To je přece za pár dnů! A promrhat čas rozebíráním smyslu nějaké stávky? Proč, když voliči dali svým hlasem právo stranám, které vytvořily trojkoalici, aby udělaly reformy. Semknutý Nečasův vládní tým bude i nadále – jak řekl premiér - čelit „nátlakovým akcím úzké zájmové skupiny“. Proto dal ministru práce a sociálních věcí úkol začít intenzívně pracovat na legislativní úpravě práva na stávku. Tady chytristika začala vymýšlet už i zábrany. Hráz proti „nějakému právu“, které vládu jenom zdržuje. Že ho mnozí považují za výdobytek pokroku? Směšné, teď se to nehodí!

Miroslav Kalousek


Miroslav Kalousek, pověstný slon v porcelánu české politiky, který neváhal rozeslat lidem fiktivní složenku na splacení části státního dluhu, trvá na zaplacení společenské škody z takového nestoudného práva stávkovat. K tomu se hodí další z metod chytristiky: porušovat zákon a obviňovat z toho jiné! Vždycky se najde někdo, kdo uvěří. Jen jedno neumí tenhle geniální ekonom vysvětlit. Čím to, že výběr daní má takový klesající trend? Aspoň ten dubnový až překvapil. Teď se s napětím čeká na druhý termín – konec června. To odevzdají daně ti, kterým radili daňoví poradci. Logika říká, že zaplacená rada umí snížit daně docela pěkně. „Jestli se pokles zase potvrdí, musíme počítat s výpadkem asi 15 miliard“, věští Kalousek. A za zády mu kolují vtipy: … Ále, bude dobře. Vždyť už prý kradou jen dva – stát a národ! A nebo jiný - jak se lupič hájil před soudem: „Namířil jsem zbraň, křikl – kdo je pro ať si vezmu peníze – ať zvedne ruku! No a zvedli ji všichni, tak jsem to bral jako odhlasované.“

Náš ministr financí prý je vtipálek, tak tomu jistě porozumí. Špatná je i doba, kdy se sice může říkat pravda, ale vláda se bojí ji poslouchat. Politika, šmrncnutá chytráctvím, si může časem plout na předstíraných jednáních, může ovládat spěšná hlasování nevratných rozhodnutí, ale lepší časy nepřinese, protože drze plýtvá i tím nejcennějším co společnost má, důvěrou lidí.

autor: Jindra Klímová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.