Jak voní Karel IV. a jeho čtyři ženy? Nejen to se dozvíte v Klášteře Kladruby

3. červen 2022
Poklady minulosti

Klášter Kladruby na Tachovsku nabízí návštěvníkům mnoho zajímavostí. Jednou z nich je i takzvaný Archiv vůní, který musel být z důvodu protikoronavirových opatření dva roky pro veřejnost uzavřen.

„Archiv vůní vznikl ve spolupráci s Petrou Hlavatou na základě toho, že ona namíchala parfém pro Plzeň 2015 – Evropské hlavní město kultury. Parfém pojmenovala po Janu Blažeji Santinim. Domluvili jsme se na tom, že by bylo dobré ukázat návštěvníkům kláštera, jak vypadají nebo voní různé složky, třeba kadidlo nebo myrha,“ sdělil na úvod kastelán Kláštera Kladruby Milan Zoubek.

Nejrůznější byliny a pryskyřice byly užívány v minulosti právě ve zdejším klášteře: „Bylinky se pěstovaly v užitkové zahradě kláštera a benediktinští mniši je využívali a zpracovávali jak v kuchyni, tak i na léčivé přípravky. Kadidlo a myrhu dováželi a používali při náboženských obřadech. Máme tady třeba sušené rostliny, ale i éterické oleje,“ popsal kastelán.

Najdeme tady například růži, čaj, citron, jasmín, smrkovou pryskyřici, kopál, anebo třeba nard. Ke všem těmto vonným složkám si návštěvníci kláštera mohou přičichnout a prohlédnout si je v jednotlivých lahvičkách.

Zajímavostí je zde kupříkladu řada parfémů týkající se panovníka Karla IV. a jeho čtyř manželek.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio