Jak z diskuse vyplynulo...

21. únor 2011
Publicistika

Plzeňský primátor a všichni jeho náměstci se sešli minulý týden ve čtvrtek ve studiu Českého rozhlasu Plzeň v diskusním pořadu Co vás zajímá. Do studia mohli volat v živém vysílání také posluchači, kteří této možnosti hojně využili. Probraným tématům i těm, na která se nedostalo, se věnuje v následujícím příspěvku Petra Kosová.

V hodinové diskusi ČRo Plzeň se otevřelo velké množství problémů - ani nebylo možné je důkladně probrat. Vedle připravených tematických okruhů debatu ovlivnili také posluchači. Co se dozvěděli?

Například že se nové Komorní divadlo v Plzni stavět bude a předběžný rozpočet počítá s částkou zhruba 800 milionů korun. Právě výstavba nové divadelní scény by si zasloužila samostatnou debatu: město bude vyhlašovat výběrové řízení na ředitele Divadla J. K. Tyla a jeho vize by měla být pro náplň nové budovy výsostně důležitá. V kuloárech se také špitá o možnostech úspornějších variant a je nejvyšší čas přestat spekulovat a probrat eventuální škrty nahlas.

Návrh nového divadla v Plzni

Diskutující také narazili na dopravní problémy, včetně dostavby západního okruhu nebo na plánovaný severojižní průtah Plzní. To je téma na více než jednu debatu.


Z diskuse vyplynuly i další zásadní informace. Jednak referendum o tom, zda nové kašny na náměstí zůstanou či nikoli, o kterém krátce po nástupu hovořila nová náměstkyně pro kulturu Eva Herinková, se odsouvá na neurčito. Dále se primátor Martin Baxa jasně vyjádřil k otázce případného vysázení stromů na plochu centrálního náměstí Republiky. Odborníci a především památkáři takový zásah odmítli a vedení města to bude respektovat. To je další rozumné rozhodnutí: k relaxaci v zeleni je určen nedaleký zelený prstenec obepínající takřka celé historické jádro Plzně. Touhy obyvatel města osvěžit plochu náměstí jsou ovšem pochopitelné: náměstí působí většinu času jako bezútěšný úhor ležící ladem, i když ho nyní osvěžují alespoň vodní prvky kašen. Je třeba hledat jiné cesty jak náměstí oživit. Dokonce už předchozí vedení slibovalo zkušební vyklizení náměstí od aut, zatím zůstalo u slibů. Ale stojí za to si to představit. Pakliže by zmizela auta a na náměstí přibyla venkovní sezení kaváren, hned by situace vypadala jinak.

02125514.jpeg

Kromě problému vykázání aut z náměstí má ale taková představa více háčků. Pronájmy ploch pro předzahrádky patří k nejdražším v zemi, což jejich rozkvět nijak nemotivuje. A další debata by se měla týkat celoročního využití plochy náměstí, včetně problematických trhů na hranici pokleslé pouťové zábavy.

Témat je mnohem více. A je třeba o nich mluvit také kvůli zavazujícímu titulu Evropské hlavní město kultury 2015.


Právě proto se Český rozhlas Plzeň rozhodl - v souladu se svým veřejnoprávním posláním - poskytnout prostor debatám prostřednictvím diskusního cyklu, který začne už na jaře. V něm by se měli dostat ke slovu lidé žijící v Plzni a v regionu a odpovídat by měli příslušní politici, úředníci a odborníci. Jistě se ukáže, že problémů, o kterých je třeba veřejně mluvit, je v Plzni víc než dost.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.