Jaký je rozdíl mezi výrazem "bob" a "boby"

18. leden 2011

Pro dnešní jazykový koutek je připraven námět jako stvořený pro stávající roční období. Obrátil se na nás posluchač s dotazem na slovo „boby“: A píše: zajímal by mne rozdíl mezi výrazem „bob“ a „boby“. „Bob“ jsem našel ve slovníku i v encyklopedii, ale „boby“ nikoli. Přitom se tento název běžně užívá pro výrobky na sáňkování (pekáče). Je to tedy přípustná varianta, nebo výrobci dělají chybu? Tolik dotaz, na který nám odpoví Martin Prošek z Ústavu pro jazyk český.


Začneme nejdříve rozdílem mezi oběma podobami. Podoba bob má pravidelně tvary jednotného i množného čísla a v současné češtině se jí užívá pro označení řiditelných závodních saní. Řekneme například závodník pojmenoval svůj bob podle své oblíbené motorky, český čtyřbob vybojoval dvanácté místo, podnik vyvíjí speciální bob pro národní tým apod. S pomnožnou podobou boby se však skutečně setkáváme naprosto běžně, jak uvádí posluchač, a užíváme ji pro označení jednoduchých plastových výlisků, na kterých se v zimě prohánějí děti. V tomto významu tedy užíváme pouze tvary množného čísla. Např. v reklamě čteme dětské sáňky a boby skladem, boby s brzdami, líbí se mi brzdy na tvých bobech apod.

A proč náš tazatel nenašel podobu „boby“ ve slovníku?

Zřejmě proto, že naše slovníky vycházejí ze staršího materiálu, ve kterém pomnožná podoba boby ještě nebyla tak hojně doložena. Je ale zajímavé, že se ojediněle najde už ve starších materiálech pro tvorbu slovníků. V lístkovém archivu ÚJČ se doklady slova bob objevují poprvé v období let 1946–1950. Tehdy samozřejmě ve významu „závodní bob“, dnešní plastové boby tehdy ještě nebyly. A i mezi označeními pro závodní bob se najde jeden či dva lístky se základním tvarem boby a označením „pomnožné“.

Jak se z „bobu“ stanou „boby“?

Na to se odpovídá těžko. Myslíme si, že boby se mohly jako pomnožné ustálit vlivem analogie s výrazem sáňky a snad také tím, že bobování se většinou děje hromadně. Představme si, že na stráni jezdí mnoho jezdců na více strojích o nich řekneme, že jezdí na bobech. To bylo původně myšleno jako množné číslo od bob, ale postupně se pod ním začal rozumět jeden „stroj“. A stejně jako říkáme jezdit na sáňkách, což je tvar od sáňky, utvořila se pro dětská jezdítka analogická výchozí podoba boby k vyjádření jezdit na bobech. Nevidíme žádný důvod, proč odmítat vžité a funkční označení.

Odkud se vůbec vzalo slovo „bob“ nebo i „boby“?


Je to zkrácenina z anglického bobsleigh, kterým se v angličtině označují řiditelné závodní saně.

autoři: Květa Bodollová , Martin Prošek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.